Единствената частна къща, проектирана от Заха Хадид, е готова (ВИДЕО)

Тя е за руския милиардер Владислав Доронин

Единствената частна резиденция, която легендарната архитектка Заха Хадид е проектирала, вече е готова. Това е къщата на руския богаташ Владислав Доронин в гората до село Барвиха край Москва.

Най-характерният елемент е спалнята на собственика. Тя е издигната на височина 22 метра над останалата конструкция и до нея водят стълбище и асансьор.

Доронин и Хадид се срещат в Лондон преди десетина години и тогава руснакът успява да склони покойната вече архитектка да проектира лично за него. “Казах й, че искам, когато сутрин се събудя, да виждам само небето”, споделя бизнесменът, който притежава хотели и компании за недвижими. Затова Хадид издига спалнята на нивото на короните на дърветата, като първата си идея рисува на салфетка по време на вечеря.

Теренът, на който е построена резиденцията, е наклонен и затова тя е на 3 нива, от които най-ниското е превърнато в част от ландшафта. Там са разположени зоните за отдих, басейн, дневна и кухня. Друга дневна, библиотека, спални и бани има на първия етаж. Строителството на интересната къща стартира през 2012 година. / 24 Часа