Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Европейските джихадисти в Сирия и Ирак в приблизителни цифри

в Свят
Loading...

Наскоро прокюрдските Сирийски демократични сили /СДС/ обявиха, че понастоящем са задържали 800 чуждестранни бойци, заедно със 700 техни жени и 1500 деца. От своя страна Европол декларира, че в Сирия и в Ирак са отишли 5 000 европейски джихадисти, като по-големите контингенти са от Обединеното кралство, Франция, Германия и Белгия. От тях около 1500 бойци са се завърнали вече в тяхната родина.

 

Приблизителната моментна картина с европейските джихадисти, цитирана от сайта “Ал Мудун”, е следната:

Великобритания

Според британски държавни източници около 900 поданици на английската кралица са били по бойните полета на двете арабски страни. От тях около 1/5 са били убити, а около 1/2 са се завърнали у дома. Около 360 британски джихадисти са все още в Близкия Изток. От британска страна се отбелязва, че не всички, които са отишли в Близкия Изток са джихадисти /имат предвид, че има и британци, които се присъединиха към прокюрдските СДС/, както и не всички са били под знамената на ИДИЛ.

Белгия

Според информация на International Data Corporation 442 белгийци са заминали за Сирия и Ирак. От тях 130 са се завърнали, а 142 – убити. Шестима мъже, 17 жени и 32 деца са задържани от режима.

Дания

Според официално съобщение на вътрешното министерство от януари 2018 г. за Близкия Изток са заминали най-малко 150 души. Те са се присъединили към терористични организации в Сирия или Ирак. Около 1/3 са се завърнали, а се счита, че около ¼ са били убити. Има предположения, че около 1/5 продължават да са на терен, а останалите вероятно са в Близкия Изток, но не в Сирия или Ирак.

Франция

Според френските власти и изследователски центрове френският джихадистки контингент е между 800 и 1500 души. Предполага се, че около 300 са се завърнали, а други 300 са били убити по бойните полета. Преди две седмици Париж заяви, че около 150 френски джихадисти са задържани от СДС в северна Сирия. Предполага се, че около 100 бойци от Франция продължават да се бият в последния анклав на ИДИЛ в Сирия – селището Багуз. Не е ясно дали към тази група се числят и техните семейства. Според официален Париж съществува и още една група от 150 френски радикали, които живеят на територията на провинция Едлиб, която е под контрола на Хаят Тахрир /бившата ал Нусра/.

Германия

Според властите от 2013 г. 1050 германски граждани са отпътували за Сирия и Ирак. Около 1/3 са се завърнали. Освен това има информация, че в Сирия понастоящем има 270 германски жени и деца. Предполага се, че 75% от децата нямат навършени три години, т.е. те са родени на бойните полета на двете арабски страни. В Германия предполагат, че задържаните от прокюрдските СДС са десетки германски граждани.

Холандия

Според данни на холандското разузнаване 315 души с нидерландски паспорти са отишли в Сирия и Ирак. От тях 2/3 са мъже, а останалите – жени. 55 души са се завърнали, 85 са убити, 135 продължават да са в Сирия и Ирак, а 40 вероятно са в други държави в региона или са задържани от прокюрдските СДС или от властите на някоя от двете арабски държави.
Тази статистика показва пред какъв сложен казус са изправени европейските държави. Трябва да отбележим, че всяка държава има собствен подход за разрешаването на този много сериозен проблем пред националната сигурност.

The Foreign Insider

 

Кой създаде ислямския тероризъм ? Отговорът е Тук

 

 

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе