Европейската банка обсъжда дигиталните валути

в Крипто
Loading...

Официален представител на Европейската централна банка (ЕЦБ) изтъкна предимствата на дигиталните валути на централните банки (CBDC), като подчерта, че въпреки това трябва да се подхожда предпазливо.

Витас Василяускас – председател на Управителния съвет на Банката на Литва и член на Управителния съвет на ЕЦБ – изнесе реч на конференция на RBWC (Reinventing Bretton Woods Committee) на 12 април. Василяускас коментира дали CBDC трябва да бъдат на едро, на дребно или и на двете.

Литовецът подчерта, че такъв тип дигитални валути трябва да служат като средство за размяна, разплащане и съхранение на стойност, което отразява качествата на сегашните форми на пари на централната банка, но не и като конвенционална резервна сметка или частен крипто актив.

В случай на пускането на CBDC на дребно, то ще бъде достъпно за широката общественост, докато при търговията на едро, достъпа ще бъде отворен само за финансови институции.

Сред потенциалните ползи от CBDC, Василяускас посочи повишаване на ефективността на плащанията и сетълмента на ценни книжа, както и намаляване на кредитния риск и риска за ликвидността на контрагентите.

Василяускас обаче отправи и предупреждение:

Размерът на парите в обращение намалява в някои страни. Това може да означава, че един ден, дори и да изглежда като далечна перспектива – всеки отделен човек ще трябва да има сметка към частен субект, само за да извършва плащания.

По този начин CBDC на дребно ще гарантира, че хората ще продължат да имат достъп до пари от централната банка, каза Василяускас и може в крайна сметка да има положителен ефект върху финансовата стабилност.

Междувременно, един от ключовите въпроси, които централната банка трябва да вземе под внимание, е придържането на CBDC към изискванията за пране на пари и начина, по който тя може да приложи стандартите срещу изпирането на пари (AML).

По-рано през май, ЕЦБ публикува доклад за потенциалното въздействие на дигиталните валути върху икономическото развитие и паричната политика, в който изрично се посочва, че подобни последици могат да възникнат, ако криптовалутите станат надежден заместител на пари и депозити, докато в момента те не изпълняват функциите на парите.

Cryptodnes. bg

Европейската централна банка с доклад за влиянието на крипто

Последни от Крипто

Отиди Горе