Европа – плацдарм за персонификацията на новия „халиф“?

в ПО СВЕТА

На 27 октомври 2019 г. бе убит „халифът“ на ИДИЛ Абу Бакър ал Багдади. За разлика от Ал Кайда, чийто лидер Осама бен Ладен също намерилия своя летален край, тази терористична организация много бързо призна за смъртта на своя главатар. Ако при Ал Кайда това стана след половин година, то ИДИЛ направи това само за седмица, като назова и името на наследника на „халифа“ – Абу Ибрахим ал Хашими ал Курейши. В експертните и джихадистките среди активно се гадае каква е истинската личност на новия „халиф“. Процесът на преперсонализацията на лидерството на ИДИЛ тече, тъй като започнаха да „долитат“ полаганията на клетва за вярност към новия главатар. Прави впечатление, че африканските вилаети са най-бързите в това отношение. Това направиха вилаетите в Синай /Египет/ и Сомалия. Тези събития подсказват, че вероятно новият „халиф“ има проблеми с бастиона на ИДИЛ – сирийско-иракския епицентър.

В тази връзка в джихадистките среди се говори, че може би в деня на рождението на пророка Мохамед /което е след броени дни/ Абу Ибрахим ал Хашими ал Курейши ще направи своето първо обръщение към уммата, ислямската нация. Ако това стане, се очаква и да бъдат осветени части от биографията на новия „халиф“, поне на онези негови „добродетели“, които отговарят на въпроса защо е бил избран именно той за лидер. Става въпрос за покриване на шариообразните критерии за заемането на поста „халиф“ и „повелител на правоверните“.

Според предварителна информация на джихадистки източници, извън тази терористична организация, вероятно наследникът на ал Багдади носи „неговата кръв“, т.е. той е негов роднина. Композирането на самото споменато име, в което силен акцент се поставя върху последните две имена /ал Хашими ал Курейши/ подсказва желанието за уеднаквяване на именната композиция, под която се представяше самия ал Багдади. Ибрахим Ауад ал Бадри /истинското име на Абу Бакър ал Багдади/ също завършваше с ал Хашими ал Курейши. Родеенето с пророка Мохамед е условие за заемането на поста „повелител на правоверните“, но спестяването на гражданските /т.е. истинските имена/ на новия „халиф“ ни насочват имплицитно към заключението, че вероятно съществува роднинска връзка между двамата „халифи“. С други думи, идеята е, по този начин, да се създаде династия, която да повиши степента на легитимност на приемника на ал Багдади и така да се ускори процеса на полагане на клетва за лоялност на отделните ИДИЛ-вилаети. В някаква степен, всичко това напомня на процеса на полагането на клетва от отделните структури към самия ал Багдади, преди около пет години.

Неприятното в случая е, че известяването на името на новия „халиф“ ще се нуждае от силен медиен шум, с цел възможно най-широк кръг хора да разберат за събитието. Досегашната практика показва, че най-силният „мегафон“ в това отношение е бил Старият континент. Всеки един терористичен акт в Европа е получавал най-големия възможен отзвук, а не в арабския регион или в отделните страни там. Почти консенсусно е мнението, че сценарият по „рестарта“ или „възкръсването“ на ИДИЛ вероятно ще започне с вълна от терористични атентати на Стария континент.

Джихадистки източници съобщават, че те ще бъдат резултат от сериозно преструктуриране на управленческите процеси в ИДИЛ.

Вследствие на ликвидирането на сирийско-иракския бастион, необходимата логистика и изчезването на бойните единици с многоброен кадрови състав, ръководството на терористичната организация смята да постави акцент върху институцията „самотни вълци“. Идеята е да бъде ускорена работата по маркиране и стимулиране по места на отделни, силно лоялни към идеите на ИДИЛ привърженици. Задължително, те не трябва да имат пряка връзка с централното ръководство. Практиката с Ал Кайда показва, че след инкасирането й на сериозните удари през 2003 година, нейните лидери се насочиха именно към по-трудно откриваемите за световните антитерористични органи „самотни вълци“.

Счита се, че „самотните вълци“ ще бъдат инструмента, чрез който ще се потърси най-ефективно отмъщение на смъртта на а Багдади. Нещо повече, ще се положат усилия за концептуализирането и институционализирането му чрез създаване на отделен „диван“ т.е. министерство на „самотните вълци. Предполагаемият основен плацдарм на дейността на тази нова структура се очаква да бъде Старият континент, чийто медии се очаква да изпълнят функцията по разгласяването на „възраждането“ на ИДИЛ, както и очертаването на профила на новия „халиф“. Според запознати, тази идея е била поставена пред ръководството на формацията още приживе ал Багдади. Целта е била да се заличи неприятния спомен от военните неуспехи, които организацията търпеше през последните две години. Според джихадистите тази идея не е била материализирана, тъй като твърде дълго е продължило състоянието на объркване, особено причинено от катастрофалното военно поражение в последното селище, контролирано от ИДИЛ в Сирия, а именно Багуз. Въпросният ислямистки източник счита, че сега, когато е лансирано името на новия „халиф“ се очаква рестартирането на ИДИЛ да се реализира чрез голяма, мащабна операция преди изтичането на 2019 г.

Новата ситуация в ИДИЛ засилва опасенията от нова вълна от терористични атаки в Европа. За тази цел институциите в ЕС, отговорни за сектора сигурност създадоха „общ регистър за борба с тероризма“. Не е ясно до колко е ефективна тази нова мярка, но все пак представлява нов етап в обединяването на усилията на отделните европейски страни, в предотвратяването на очакваната вълна на насилие с близкоизточен произход. За това говори и европейският комисар по сигурността британският дипломат Джулиан Кинг. Сред рисковия контингент той обозначава две групи. Първата се състои от няколкото хиляди европейски-джихадисти, задържани в Сирия, а втората е тази, от вече завърналите се в Европа терористи от ИДИЛ. Последните са вече в затвора и изтърпяват своето наказание. Един ден обаче те ще излязат на свобода, без да е ясно дали ще успеят да се ресоциализират в местното общество.

The Foreign Insider