The Bulgarian Times

Европарламентът гласува за спиране на “Северен поток 2”

в Свят
Loading...

Европейският парламент счита за необходимо да бъде прекратен проектът за строителство на газопровода „Северен поток 2“, се казва в одобрен във вторник доклад на ЕП „За политическите отношения между Европейския съюз и Русия“, предават ТАСС и Агенция “Фокус”.

„ЕП подчертава, че в момента ЕС е главният търговски партньор на Русия и че Съюзът ще запази своята позиция на ключов икономически партньор в обозримото бъдеще. Но в същото време той посочва, че газопроводът „Северен поток 2“ засилва зависимостта на ЕС от доставките на руски газ, което поставя под заплаха вътрешния пазар на ЕС и нейните стратегически интереси и затова трябва да бъде спрян“, се казва в текста на доклада.

В същото време ЕП „изразява съжаление по повод политиката на Русия, която използва енергийните си ресурси като политически инструмент за оказване, поддържане и усилване на своето политическо влияние и натиск над зона, която Русия счита за своя сфера на влияние. А също така за въздействие над крайните потребители“.

Нещо повече – ЕП „подчертава, че никакви нови проекти не трябва да бъдат осъществявани без предварителна юридическа оценка и тяхното правно съответствие със законодателството на ЕС и съгласуване с политическите приоритети“. В документа също така се отбелязва, че ЕС „остава ангажиран със завършването на проекта за създаване на Европейски енергиен съюз и задачата за обезпечаване на диверсификация на своите енергоресурси“.

„ЕС трябва да говори с един глас и да демонстрира устойчива вътрешна солидарност по отношение на енергийната сигурност. Силната зависимост на ЕС от изкопаемите горива подкопава изработването на балансиран, последователен и основан на европейските ценности подход спрямо Русия“, се казва още в документа.

В него се изказва мнение, че „трябва да се създаде по-надеждна и по-стратегическа енергийна инфраструктура в Европейския съюз, неговите страни-членки и в страните от Източното партньорство, за да се увеличи тяхната устойчивост към руските хибридни действия“.

ЕП „подкрепя скорошното формиране на интегриран Европейски енергиен съюз, който в бъдеще ще включва източните партньори“, се казва в документа.

Там, където минат тръби с руска газ, на 10 км кокошките не снасят, жените са безплодни, а за мъжете ме е срам да кажа какво им се случва

 

Loading...

Последни от Свят

Почина Ники Лауда

Loading... На 70-годишна възраст почина световният шампион от Формула 1 и бизнесмен
Отиди Горе