Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Евроизборите: Време разделно в ЕС

в Свят
Loading...

Тези евроизбори се оказаха време разделно за ЕС

Разделно, въпреки че Европейският парламент не е решаващ, както смятат мнозина, а реално е съвещателен орган. Решаващ е съвета на министрите на държавите-членки. Нито едно действие на Европарламента не придобива сила, ако не бъде одобрено от този Съвет.

Над две-трети от произнасянията на Европарламента са по инициатива на този Съвет. През европейските органи те прокарват онези решения, които иначе няма да се приемат в собствените им държави от електората. И си измиват (както и у нас) ръцете с Брюксел.

На практика европейската конструкция е конструкция на технократите в Европа. На онези, които си мислят, че те знаят как, а електоратът не знае и не бива да се произнася по съществени въпроси.

И въпреки това тези избори бяха изключително важни. Затова в рамките на Европа гласуването отбеляза рекорд – активността като никога беше много висока (51%).

Те изразиха волята на европейското общество по екзистенциален проблем – каква да бъде Европа?

Резултатите показаха, че сегашната Европа, дом на глобалисти и доминирана неприкрито от Германия, няма бъдеще. ЕНП и социалистите загубиха много гласове. ЕНП си остана най-голямата сила (180 депутати), но в нея са и депутатите на скептична Унгария и на скептична Полша.

Освен това европарламентът се оказа твърде раздробен – т.е. гласуванията ще бъдат от коалиции по интерес по един или друг проблем или въобще няма да се стига до някакъв резултат.

Затова сегашната европейска конструкция е обречена, понеже става дума за тенденция и рано или късно обществената воля ще влезе в остър конфликт с технократичната.

Пътищата са два

Първият е завръщане към старата Европа (към миналото й на Общия пазар). Това надали обаче е стратегически вярната посока. То ще деградира повечето европейски държави, а вероятно и – свръхмогъщата Германия, която ще загуби геополитически позиции и интегритета на континента (без Русия и Украйна), който ръководи почти еднолично.

Вторият е в идеята, предложена от френския президент Макрон – Европа като свръхдържава – конфедеративен съюз. Идеята е успешна, показва и показа, че работи, макар и на друг континент и през един океан – САЩ.

Макрон призова европейските нации да бъдат изпратени на заслужена пенсия.

Европейското ядро (Франция, Германия, Холандия, Белгия) е готово за такова решение. В края на краищата по подобен начин започна ЕС – с Бенелюкс от 1944-1945 г.

Основният противник на тази идея не са националистите, както се мисли и представя. Те ще загубят позиции.

Винаги си за предпочитане да си вътре в богатия и топъл дом, вместо да клечиш отпред.

Основният противник е немският елит. Той е за идеята, но с ръководещ федерацията щат, назован Германия.

Подобна конфигурация обаче е неосъществима. Защото такава конструкция няма да са Съединени европейски щати (СЕЩ), а немска империя. Геополитически тя няма да издържи изпитанията на времето заради вътрешните напрежения и външния натиск.

Евроизборите не решиха, обаче поставиха на дневен ред и неотвратимо този екзистенциален въпрос – а сега накъде и как?

 Григор Лилов, Фейсбук

ПО ТЕМАТА

Виктор Орбан: Опитват да създадат Съединени европейски щати, които биха погълнали националните държави

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

БРЮКСЕЛСКИ БИЗНЕС: Кой дирижира Европейския съюз ? (ВИДЕО)

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе