Дипломат №1 на Иран: Убийството на ген. Касем Сулеймани е акт на държавен тероризъм

Мохамед Джавад Зариф заяви, че Тръмп е демонстрирал пред света, че е „готов да извършва военни престъпления, защото нападението на културни обекти е такова“. Според него „непропорционалното“ използване на сила също е нарушение на международното право

Убийството на иранския генерал, командир на спецчастите „Кудс“ Касем Сулеймани е акт на държавен тероризъм и Техеран ще отвърне със същата сила на американските атаки. Това заяви външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф в интервю за американската медия CNN, предават Reuters и Агенция “Фокус”.

Зариф заяви, че американският президент Донлад Тръмп е проявил липса на уважение към международното право със заплахите, че ще удари културни обекти в Иран.

„Това е държавен тероризъм“, заяви Зариф, описвайки убийството на Сулеймани, командир на спецчастите „Кудс“ от Иранската ислямска революционна гвардия във въздушна атака с безпилотен самолет над летището в Багдад.

„Това е акт на агресия спрямо Иран, и е сравнимо с въоръжена атака срещу нас, и ние ще отвърнем. Но ние ще отвърнем със същата, а не с по-голяма сила. (…) Ние не сме престъпници, като Доналд Тръмп“, каза министърът.

Тръмп по-рано заяви, че страната му е готова да нанесе удари срещу 52 културни обекта в Иран, включително някои от особена важност за Техеран, ако близкоизточната страна действа агресивно в отговор на убийството на Сюлеймани. По-рано Тръмп заяви още, че ще нанесе удари с „непропорционална“ сила, ако Иран нападне американски цели.

Зариф заяви, че Тръмп е демонстрирал пред света, че е „готов да извършва военни престъпления, защото нападението на културни обекти е такова“. Според него „непропорционалното“ използване на сила също е нарушение на международното право.

Сулеймани е един от основните създатели да иранските задгранични паравоенни формирования, които имат влияние и действат в множество страни в Близкия изток и беше ключова фигура в опитите да накара американците да се изтеглят от Ирак.

Зариф заяви, че Вашингтон не трябва да смятат, че могат да останат в региона, при положение, че вече не са желани в Близкия Изток от хората там. Попитан дали желае да разговаря с Тръмп, Зариф отвърна отрицателно.

„Няма нужда да разговаряме. Той трябва да разбере, че е бил дезинформиран. И трябва да се събуди и да се извини. Той трябва да се извини, да промени курса си“, каза иранският министър.

Иран обяви Пентагона за терористична организация. Има 13 варианта за отмъщение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.