Дипломатически пробив! Активизирахме дипломатическите си връзки с Того, Етиопия и Вануату

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ
След като от външно министерство се похвалиха преди ден, че България рестартира бизнесотношенията с Тогоанската република и Етиопия, родната дипломация е постигнала успех и в установяване на дипломатически отношения с Република Вануату. Това съобщиха от пресцентъра на външното министерство.

Двете страни се договориха в Ломе, Того, където министър Екатерина Захариева участва в Съвместния министерски съвет на ЕС и Групата страни от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн (АКТБ). Екатерина Захариева и нейният колега Ралф Регенвану, външен министър на Вануату, са изразили съгласие, че има потенциал за сътрудничество, най-вече в рамките на международните организации. Беше изтъкнато, че като държава-членка на ЕС отдаваме голямо значение на отношенията на Европейския съюз с развиващите се страни и се стремим да търсим повече възможности за обмяна на опит и изграждане на по-тесни връзки с малките островни държави в Тихия океан. По време на срещата бяха обсъдени редица проблеми на държавите в Тихоокеанския басейн, включително и процеса на деколонизация, съобщиха от министерството. Въпреки своята малка територия Вануату е една от страните в света с най-голямо езиково и културно разнообразие – на архипелага са познати 113 различни езика и диалекта. Страната също така е първата в света, която напълно ще забрани пластмасовите торбички и сламки от 1 юли т.г., допълват оттам.

Бел.ред.  Знаете ли,че „Икономическият гигант“ остров Вануату се радва на по-високи заплати от 100% евроинтегрираните български роби в колонията? ФАКТ!