Демократите внесоха законопроект, забраняващ на Тръмп да ползва военни фондове за стената с Мексико

в ПО СВЕТА

Демократите в Сената на САЩ са внесли законопроект, който забранява на президента Доналд Тръмп да използва средства от военни фондове и фондове, предназначени за справяне с последиците на стихийни бедствия, за строителство на стена по границата с Мексико в случай на извънредно положение, съобщава The Hill.

Според законопроекта, озаглавен „За ограничителни мерки срещу незаконно преразпределяне на бюджетни средства“, Тръмп не може да използва бюджетни пари, отпуснати за военни цели или противодействие на стихийни бедствия, за придобиване на терени и друга дейност по южната граница на САЩ без изрично разрешение на Конгреса.

Според демократите става дума за 35 милиарда долара от бюджета за 2018 финансова година.

По-рано президентът заяви, че преговорите с демократите за финансиране на строителството на стената по границата с Мексико са „загуба на време“.

Американските медии пишат, че Тръмп е готов отново да спре работата на администрацията, след като тя беше подновена след частичен компромис между президента и демократите, които имат контрол върху долната камара.

Според публикацията това може да стане, ако до 15 февруари демократите не се съгласят да отпуснат 5 милиарда долара за стената по границата с Мексико. БHP