Дейвид Маркъс сподели писменото свидетелство за крипто проекта на Facebook

в Блокчейн
Loading...

Писмено свидетелство от Дейвид Маркъс, ръководител на блокчейн отдела на Facebook, както и на проекта Libra, беше споделено в онлайн пространството.

Предвижда се Маркъс да бъде разпитван от Конгреса във вторник и сряда на две отделни изслушвания, организирани от комитетите по банково дело и финансовите услуги на Сената на САЩ.

Това ще се случи, защото законодателите ще се борят със спорния дигитален актив Libra, базираната в Швейцария Libra Association и стремежа й да започне финансови услуги в рамките на новосформираната си дъщерна фирма Calibra, регистрирана във FinCEN.

Голяма част от репресивните мерки срещу Libra отразяват резултатите от неправилното боравене на Facebook с потребителски данни и очевидното “прибързване” на компанията за пускане на новия си дигитален актив без пълна отчетност.

Маркъс пише:

“За да бъде ясно, Libra Association очаква, че тя ще бъде лицензирана, регулирана и ще подлежи на надзор. Тъй като асоциацията е със седалище в Женева, тя ще бъде контролирана от Швейцарския орган за надзор на финансовите пазари (FINMA). Проведохме предварителни обсъждания с FINMA и очакваме да се ангажираме с тях за подходяща регулаторна рамка за Libra Association. Асоциацията също така възнамерява да се регистрира при FinCEN като бизнес с парични услуги.
Libra Association също така се ангажира да подкрепи усилията на регулаторите, централните банки и законодателите, за да гарантира, че Libra допринася за борбата срещу прането на пари, финансирането на тероризма и др. “

Заложени са няколко фактора. Първо, очаква се планирания старт на криптовалутата през 2020 година да бъде повлиян от предстоящите изслушвания. Тъй като Libra е стабилнa монета, която ще бъде обезпечена от различни валути, Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) ще решава дали отговаря на регулациите за борсово търгуваните фондове (ETF).

Ако е така, Libra може да изнемощят, превръщайки се в поредния продукт, базиран на блокчейн, който търси одобрение, заедно с редица други биткойн ETF предложения, които все още не са одобрени от SEC.

Второ, Libra могат да бъдат обект на нов законопроект, чиято цел е да забрани на големите технологични компании да издават дигитални активи и да участват в сектора на финансовите услуги.

Трето, изслушванията могат да повлияят на целия криптовалутен пазар, тъй като се смята, че победа за Libra ще означава стимул за Биткойн и другите криптовалути, като ако има неблагоприятен резултат, ще има повече търкания между регулаторите и крипто-свързаните продукти и бизнеси.

Маркъс обаче се фокусира върху запазването на контрол над старта на Libra и уверяването на американските законодатели, че Facebook са си научили урока и са готови да действат отговорно.

“Всъщност очаквам, че това ще бъде най-широкият, най-обширният и най-внимателен надзор от страна на регулаторите и централните банки в историята на финансовите технологии. Знаем, че трябва да отделим време, за да получим това право. Искам да бъда ясен: Facebook няма да предлага Libra, докато не отговорим изцяло на регулаторните проблеми и не получим подходящи одобрения. “

Можете да проверите пълното писмено изявление на Маркъс тук.

Cryptodnes. bg

Loading...

Последни от Блокчейн

Отиди Горе