Два руски хеликоптера Ми-17В5 пристигнаха в Сърбия: Скоро се очакват четири ударни Ми-35М

в ПО СВЕТА

Два вертолета Ми-17В5 пристигнаха на сръбското военно летище „Батайница“, съобщава порталът „Бог рата“. Това са военно-транспортни вертолети, които ще увеличат общата мобилност на десантните и транспортните сили на сръбската армия. Те са идеални за използване в специални части, характеризиращи се с изключително висока мобилност при изпълнение на бойни действия.

За целта е ангижиран тежкият военно-транспортен самолет Ан-124-100 „Руслан“. Този самолет има възможност да прехвърля тежкогабаритни товари и транспортира общо два хеликоптера Ми-17В5 до летището в „Батайница“ директно от Казан.

Така сръбските въоръжени сили продължават работата по укрепване на своя военно-транспортен капацитет, който е много важен за функционирането на съвременните въоръжени сили. Припомняме, че Сърбия вече закупи два вертолета Ми-17В5, които бяха доставени в средата на 2016 година.

Доставката на още един военно-транспортен хеликоптер Ми-17В5 се очаква през следващия период. След него са планирани и четири ударни вертолета Ми-35М. Последните значително ще увеличат огневата мощ на сръбските въоръжени сили, когато става въпрос за борба с наземните цели на противника, при всякакви метеорологични условия – ден и нощ.

Ми-17В-5 е модерен многоцелеви военно-транспортен хеликоптер, предназначен за превоз на хора и товари, както вътре в кабината, така и на външни носачи. Този хеликоптер може да се използва в класически бойни мисии, тъй като може да носи боеприпаси. Самолетът се управлява от 3-членен екипаж, а общата му товароносимост е до 4500 кг. Може да превозва до 36 пътници или 24 войници с пълно военно оборудване. При операции по евакуация на ранени на носилки може да се настанят и до 12 тежкоранени войници.

Той има два двигателя „Климов“ ВK-2500, които генерират мощност от 2700 к. сили. Тези двигатели гарантират, че вертолетът при пълно натоварване може да достига скорост от 262 км/час. Капацитетът на резервоара и икономичността на двигателя позволяват на хеликоптера практически обхват до 700 км.

Хеликоптерите могат да бъдат подсилени с допълнителна бронезащита, както и модерни системи за самонасочващи се противовъздушни ракети.

С тези хеликоптери са във въоръжението на 890-та смесена ескадрила „Пегази“, която е част от състава на сръбската 204-та военновъздушна база, базирана на летище „Батайница“.

Russia Beyond