Да преговорим хронологията за конфликта в Ирак/Иран

в СВЯТ

1) Иракският премиер, Адел Абдул Махди, официално иска САЩ да възстанови електрическата мрежа, която тя е унищожила, както и да поемат ангажимент за възстановяването на инфраструктурата в Ирак.

2) САЩ казват, че ще го направят, ако получат 50% от износа на петрола (според местната преса). Адел Абдул Махди отказва и заплашва, че ще почне преговори с Китай. Американците го заплашват, че ще организират метежи и протести срещу него.

3) Премиерът на Ирак въпреки всичко заминава за Китай и почва преговори с тях за инвестиции и за възстановяването на инфрастукртурата срещу петрол (това преди повече от три месеца, ако някой си спомня)

4) Веднага последват протести и кървави сцени по улиците на Ирак. Помпео излиза и предупреждава Иракското правителство.

5) В отговор иракското правителство маха изцяло охраната в т.нар. „Зелена зона“ в Багдад (https://en.wikipedia.org/wiki/Green_Zone). За тези, които не знаят, зелената зона в Багдад е най-богатия и лъскав район в столицата, преди там са били резиденциите на Саддам и съратниците му. След окупацията на Ирак от американската армия, американците завземат тази зона и там слагат посолствата на САЩ, Австралия, Великобритания и прочие, и я затварят за местните. Преди време беше ограничено отворена. Махането на охраната пък позволи иракчани да щурмуват посолството на САЩ.

6) САЩ обвини Иран за атаките над американското посолство от…..иракчаните.

7) В същото време по инициатива на САЩ и С.Арабия, Ирак бива помолена да бъде посредник в преговори между Иран и С.Арабия за омекчаването на тона. Генерал Касем Сюлеймани пристига в Ирак, където бива убит от американски дрон. Напомням ви, че всичко това не е теория на конспирациите, а са думи на иракския премиер Адел Абдул Махди. Над 5,5 милиона излизат по улиците за да изпрятят генерал Сюлеймани.

8) Ядосани иракчаните свикват извънредно заседание, където обявяват исканията им САЩ да се изтегли от страната, а премиерът Махди изрежда причините, изречени по-горе

9) Тръмп отказва да се изтегли, заявява, че имат най-силната армия, заплашва Иран с унищожаване на културните им забележителности и иска от Ирак да си платят за базите им. Неколкократно заявява, че петролът е целта на американската администрация.

10) Иран вчера удари две американски бази в Ирак в отговор на убийството на Сюлеймани…. с което за съжаление лапна въдицата и сеа очакваме поредната ескалация.

11) ….

Автор: Дахер Ламот

2 Коментари

  1. Иран нямаха полезен ход.И да не бяха ударили американците щяха да измислят повод .

  2. Когато започна войната в Грузия, Путин беше в Пекин за откриването на Олимпийските игри.Майданът в Украйна зпочна , когато Путин отново отсъстваше в Москава-беше в Сочи за откриването на Зимните Ол.Игри. Сега Путин е в Турция за откриването на газопровода до Европа-точно когато напрежението около Иран достигна критична точка. Дали е просто съвпадение? Поредицата от събития преди най-новата криза в Иран от последните дни ме кара да си мисля, че имат връзка.Изявлението на Путин за полския посланик по времето на Хитлер, сякаш отприщи поредицата от събития. За мен това е грешка на Путин, който през последните месеци закономерно доби инзвънредно самочувствие (не минаваше и ден без негови изявления), защото той падна до нивото на Тереза Мей, Б. Джонсън, Тръмп с техния вулгарен речник. Освен това сложи пръст в раната между два славянски народа. Според мен беше подходящо да се говори за прословутите „Християнски ценности“ – прошка, кротост и смирение. Сега вече враговете на мира потриват доволно ръце.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.