Да помним -14 февруари — Денят на Свети Кирил Славянобългарски – Покровителя на Европа, не Свети Валентин

в БЪЛГАРИЯ

На 14 февруари, когато се навършват 1148 години от успението на Свети Кирил, вратите на храма на буквите ще се отворят широко за всички, които ще дойдат да почетат празника.

Един 14 февруари, който не е свети Валентин, а денят, в който почитаме Свети Кирил, онзи, който заедно с брат си Методий, в пост и молитва създава славянската азбука и превежда свещените книги на Православната църква, дело, което пребъдва през вековете, което трябва да почитаме и помним, за да вървим своя път, знаейки кои сме.

Когато се раждат буквите ни, на които днес пишат всички славянски народи, чувствително са засегнати интересите на латинското духовенство, а битката за отстояване на нашата азбука е огромна, и завършва с успех – в името на знанието.

Днес духът на това дело е възвеличен в Двора на Кирилицата, където гордо се извисяват всички 30 букви на азбуката ни.

И ако времената на суета и лъжливи понятия, чужди ценности и празници, се опитват да изместят погледа от истинските християнски ценности, то културният феномен в сърцето на Плиска, Дворът на Кирилицата, днес се превръща в пристан на българщината, в храм на традициите. Домът на азбуката ни и съкровищница от миналото, за да ни събуди с любов. На 14 февруари, когато Православната църква почита успението на Свети Константин-Кирил Философ, в Плиска, Двора на Кирилицата ще събере всички българи и потомци на това дело, за да сподели празничния дух на нашия празник.

Дворът на Кирилица ни напомня, че имаме много по-скъпи и значещи празници, за да бъдем чуждопоклонници. Честит празник!

За поредна година в Двор на Кирилицата, в Първопрестолна Плиска, на 14 февруари ще отбележим деня на Успението на Равноапостолен Свети Кирил Славянобългарски – Покровителя на Европа. 
Тази година се навършват 1150 години от неговото Успение.

Поканени са посланици и висши дипломати, в чиито държави официална писменост е азбуката създадена в България от българи!

Всички българи, които чувстват с душата си, смисъла и отговорността на тази титла, могат да отидат на празника и да заведат децата си.

Тази възможност ни предоставя съвременният будител, както го наричат някои Карен Алексанян — гордост на два народа.

Урокът по родолюбие, който създателят на «Двор на Кирилицата» Карен Алексанян разказва с делата си е, че имаме с какво да се гордеем, и какво да почитаме.

Единственият в света паметник на просветителското дело на светите братя Кирил и Методий, овековичил Кирилицата, днес продължава будителската мисия.

Създаването на » Дворът на Кирилицата» вдъхва нов живот не само в Първопрестолна Плиска, но и дава надежда за възраждането на българския дух. А именно днес имаме огромна необходимост от това.

» Дворът на Кирилицата» напомня кои сме и какво наследство са оставили предците ни, за да не се изгубим в суетата на чужди псевдо-ценности.

На 14 февруари, наложено звучи чуждият католически празник » Свети Валентин», който незабелязано се промъква в културата ни.

Но всъщност на 14 февруари ние почитаме успението на Свети Кирил – един от братята на които дължим Азбуката си. И е редно децата ни да знаят това.

Начало на тържествата в 14:30 часа

14:30 часа – Освещаване на паметника Свети Свети Кирил и Методий и поднасяне на венци

14:45 часа – Музикални изпълнения и рецитал

15:00 часа – Беседа „България – Родината на Кирилицата” от проф. Анчо Калоянов

ВХОД СВОБОДЕН ЗА СЪБИТИЕТО!

На 14 февруари Българската православна църква отбелязва църковния празник на Успение на Свети КирилСлавянобългарски

 Константин Философ, наречен Кирил, произхождал от семейството на знатните солунски славяни – Лъв и Мария. Учил е в Магнаурската школа в Цариград. Завършил образованието си с прозвището „философ“ и бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия. На него били възлагани различни поръчения с обществен характер.Отегчен от суетата на този свят, Константин избягал тайно в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където създали славянската азбука и превели свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи. Кирил починал в Рим на 14 февруари 869 г. и бил погребан в църквата „Свети Климент Римски“.

Успение на св. Кирил Славянобългарски. Преп. Авксентий

Според известното кратко житие на Константин Философ, наречен в монашеството Кирил, произхождал от знатни родители Лъв и Мария, солунски славяни. Високото положение на бащата и богатите дарования на момчето отворили вратите на знаменитата Магнаурска школа в Цариград, където Константин учил заедно с децата на византийските царе и боляри под ръководството на известни учители и на учения Фотий, бъдещия цариградски патриарх.

Завършил образованието си с прозвището Философ, той бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия. На него били възлагани и разни поръчения от обществен характер. Отегчен от суетата на тоя свят, Константин избягал тайно в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където именно извършил в пост и молитва приснопаметното си дело – да създаде славянска азбука и да преведе свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи.

Папа Адриан II (в средата с ореол) посреща Св. св. Кирил и Методий в Рим през 868 г. Стенопис от църквата „Сан Клементе“ (XI век)Облечен в такова всеоръжие, той с брата си бил изпратен от византийския император Михаил ІІІ в славянските страни Моравия и Панония, за да спечели за християнството тамошните славяни чрез бащиния им език. Но чувствително били засегнати интересите на местното германо-латинско духовенство. То било враждебно настроено към славянския език и започнало борба против тях.

На двамата братя – славянски просветители се наложило да се отправят в Рим и да защитят своето дело от враговете пред самия римски папа.

В Рим Константин Философ тежко заболял; бил постриган в монашество с името Кирил и подир 50 дни починал на 14 февруари 869 година. Сам папа Адриан извършил погребението му в църквата „Св. Климент Римски“.

Житието на св. Кирил било написано от св. Климент Охридски при непосредствено сътрудничество на св. Методий, Моравски архиепископ, брат на св. Кирил.
Службата му е много древна. Тя се е запазила до нас в 12 ръкописа, най-старите от които са от ХІ век.