Даренията в криптовалути вече са законни в Япония

в Крипто
Loading...

Санае Такаичи, министърът на вътрешните работи и комуникациите в Япония, заяви, че даренията в криптовалути са законни в страната.

Такаичи направи това изявление по време на пресконференция във вторник, според доклад на местната информационна агенция “Kyodo“, синдикирана от “Reuters Japan“.

Министърът каза още, че даренията в криптовалута, направени за отделните политически кампании, не подлежат на разкриване съгласно Закона за контрол на политическите фондове в страната. По-специално, даренията направени в брой или ценни книжа, подлежат на оповестяване.

Тя каза:

Криптовалутите не попадат под нито една от горните категории.


През 2017 г. Япония също прие закон, който призна биткойн като легален метод на разплащане, както и въведе правила за борбата с прането на пари (AML) и Опознай своя клиент (KYC) на местните борси. Тя е една от малкото страни, предприела няколко инициативи за затягане на крипто индустрията.

Въпреки че на пръв поглед това изглежда като сравнително положителна стъпка, при по-критична проверка стигаме до извода, че това е просто голяма вратичка в правната система.

Както споменахме, има строги правила, когато става дума за политически дарения в Япония. Законът за контрол на политическия фонд (PFCA) конкретно определя набор от критерии за политически принос, на които тази вратичка за криптовалута ефективно противоречи.

Например, според Международния институт за демокрация и изборна помощ, член 22-6 от Закона за контрол на политическите фондове от 1948 г. отбелязва:

Забранено е да правите анонимен принос във връзка с избори или други политически дейности.

Фактът, че криптовалутите са почти над закона, означава, че вноски, направени чрез анонимни монети, на практика скриват самоличността на донора. Освен това други клаузи налагат ограничение за сумата, която дарителят може да внесе. Както е посочено в член 22:

Размерът на индивидуалния принос за лице, различно от политически партии и организациите на политическите фондове, не може да надвишава 1,5 милиона йени годишно.

Използването на анонимни монети, съчетано с вратичката в закона, напълно ще прикрие всяко дарение, независимо от стойността му. Актът също така изключва всякакви дарения от синдикати или организации на отделни политически фигури. Това правило сега лесно се заобикаля чрез криптовалути. Това представлява обезпокояващо поле за злоупотреби, което дава възможност за пълното подриване на политическата система в Япония.

Cryptodnes. bg

ПО ТЕМАТА

Джорджо Армани шокира Италия: Дарява 6-те си милиарда на бедните в Милано

Милиардер направи жителите на цяло село милионери

Как Тайсън Фюри дари хонорара си от 9 млн. $ за помощ на бездомни

 

Последни от Крипто

Отиди Горе