Гуайдо е бил вербуван от САЩ преди 10 години

в ПО СВЕТА

Председателят на парламента и самопровъзгласил се за временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо е бил вербуван от САЩ преди десет години и не е нищо повече от „марионетка“ на Вашингтон. Това обяви посланикът на Венецуела в Русия Карлос Рафаел Фария Тортоса, цитиран от руските медии.

Миналия месец американските медии съобщиха, че Гуайдо, който е лидер на опозицията, се е самопровъзгласил за временен президент веднага след телефонен разговор с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс.

„Гуайдо беше вербуван, според нашата информация, преди около 10 години. Той беше изпратен в Сърбия да учи. Вероятно знаете за това. И всичко започна с това“, отбелязал Тортоса, обръщайки се към сенаторите в Съвета на федерацията на Русия (горната камара на руския парламент).

„Времето дойде… те казаха, че е подготвен, но той е напълно неподготвен за тази задача. Той е просто марионетка и е поставен там, където е, за да могат САЩ да стоят зад него и да говорят“, добавил венецуелският дипломат.

Тортоса подчертал, че концепцията за „временен президент“ не съществувала в конституцията на Венецуела, и че твърденията на Гуайдо и неговите американски съюзници за обратното са просто опит да се „заблуди“ международната общност.

Тортоса посочил, че икономическата война срещу Венецуела е започнала веднага след смъртта на покойния бивш президент Уго Чавес, добавяйки, че това била основната причина за настоящата криза.

„Да, разбира се, много грешки бяха направени от нашата държава и от президента Мадуро. Но това не бяха грешки, които ни поставиха в ситуацията, в която се намираме днес. Налице е бойкот на производството на важни храни и лекарства. Това започна след кончината на команданте Чавес. Веднага след смъртта му те започнаха икономическа война“, допълнил човекът на Мадуро.

Действията на САЩ срещу Венецуела датират отпреди две десетилетия, до избирането на Чавес и неговата вътрешна и външна политика, включително търсенето на алтернативни съюзи, което притесняваше Вашингтон, посочил Тортоса.

Коментирайки хуманитарната помощ на САЩ, блокирана на границите на Венецуела, Тортоса отбелязал, че подобна помощ е просто „капан“, който може да бъде последван от военна инвазия.

Посланикът добавил, че решението на САЩ да замрази сметките на Венецуела в чужбина е имало за цел да изостри икономическата криза в страната, за да накара венецуелците да се противопоставят на правителството си.

Дипломатът също така предупредил, че Вашингтон може да се опита да използва други страни, включително Колумбия и Бразилия, да подпомогнат целта му да се свали правителството на Мадуро.