Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Грешка в причината за смъртта на Александър Македонски

в Любопитно
Loading...

Великият пълководец починал загадъчно на 32 години

В научното списание Ancient history bulletin е публикувана статия, чийто автор твърди, че диагнозата за смъртта на Александър Македонски е поставена грешно.

Възможно е пълководецът да е бил поразен от парализа, която древните медици не могли да разпознаят. Александър Велики починал във Вавилон през 323 г. пр. н. е. Неочаквано се разболял и буквално „изгорял“ за десет дни. Симптомите, които предизвикали смъртта му, са описани подробно. Най-интересното от описанието е, че след смъртта тялото му шест дни не давало признаци на разложение. След това го балсамирали и пренесли в Мемфис, Египет, където го погребали.

Този факт шокира днешните учени. В онова време всичко било ясно – тялото на Македонски не се разлага, защото той има божествен произход.

Защо военачалникът починал на пика на славата и физическата си форма – остава загадка. След като учените проучили симптомите, издигнали няколко версии за смъртта му.

1. Малария и възпаление на белия дроб на фона на отслабен имунитет.

2. Отравяне. Наместникът на Македония се страхувал за длъжността си и е можел да отрови Македонски, който вече му нямал доверие.

3. Чревна инфекция. Проблемите с червата му започнали след обилните пиршества.

Но тези версии предизвикват големи съмнения. Ако болестта на Македонски е била сериозна, защо други не са се разболели; едва ли е можел да бъде отровен; всяка храна минавала през многостепенен контрол; наместникът на Македония е разбирал, че подозрението ще падне веднага върху него и затова не би рискувал.

Нито една версия не обяснява защо тялото му не се разлагало. Затова медици смятат, че на Македонски била поставена грешна диагноза.

Според д-р Катрин Хол от Нова Зеландия А. Македонски е станал жертва на неврологично разстройство, предизвикано от синдрома Гийен – Баре. Този синдром има автоимунна природа, т.е. клетките на имунитета атакуват организма. Имунитетът атакува здравите клетки на нервната система и я разрушава. По симптоми той прилича на заболяване на стомашно-чревния тракт или на дихателните пътища. Тези симптоми са описани в летописите и са залегнали в основата на съвременните диагнози за малария или чревна инфекция.

При синдрома Гийен-Баре се стига до парализа. Това според д-р Хол се е случило с А. Македонски. Ситуацията при него се влошила, защото при тази болест се затруднява дишането. По това време определяли дали човек е жив по дишането, а не по пулса.
Днес синдромът на Гийен-Баре се лекува на 80% от случаите. В древността той водел неизбежно до частично или пълно парализиране. Македонски би завършил живота си като инвалид.

Издателство PACПPEC

Последни от Любопитно

Целта на корпорации като Монсанто е да направят хората хранително зависими и затова всяка година се избиват хиляди животни, заради измислени болести (ВИДЕО)

Loading... Международните корпорации, разработващи генно модифицирани семена, следват стратегия за получаването на
Отиди Горе