Горанов не бил виновен за субсидиите, няма оставка

Разговорът за оставката ми е между мен и премиера. Преценихме, че не се налага. Аз продължавам да твърдя, че в нашия прочит на закона за политическите партии е нямало умисъл някой да се облагодетелствува за сметка на друг. Затова не мисля, че има извършено престъпление.

Това каза пред bTV за надвзетите от партиите държавни субсидии Владислав Горанов, заради което БСП поиска оставката на финансовия министър.

Той коментира и предложенията за сваляне на ДДС на някои хранителни продукти: Според него когато говорим за промяната на ДДС трябва да тръгнем от философията – какво всъщност представлява този данък. Практиката показва, че намаляването на ставката по-скоро увеличава маржа на печалбата, а не води до понижаване на цените на стоките. Твърде вероятно е цената да не падне, а да се акумулира дефицит за фиска. Политиката трябва да се прави през разходната част, а не чрез приходната. Промяната на ДДС няма да свърши нищо. Ние с Борисов имаме разминавания по този въпрос, ще споря с него и накрая той може би ще надделее. Все пак ние имаме лидер, каза още финансовият министър.

Горанов коментира и сделката за F-16: Ние сме членове на НАТО и трябва да имаме авиация. Ние нямаме алтернатива от къде да закупим самолети. Сигурно руските машини са по-евтини. Но когато очакваш една солидарност и готовност на нашите партньори в НАТО да се включат в нашата сигурност, няма място за колебания. За радост можем да си позволим да платим изтребителите на куп. Но се надяваме тази сделка да я реализираме на траншове. Това е нашата първа сделка с американците, но ако има други в бъдеще, вероятно те ще бъдат реализирани при по-благоприятни условия, посочи той.

Манолова: Във финансовото министерство се ослушват за надвзетите пари

Надвнесени субсидии за политическите партии е проблем, свързан със закона от 2001 година. От него става ясно, че волята на законодателя е била на базата на действително получените гласове за дадена партия да се дават по 11 лв. на глас. Това коментира българският омбудсман Мая Манолова.

Прокуратурата вече се е самосезирала. Само шефовете на парламентарните партии и специалистите във финансовото министерство не искат да вникнат в проблема, защото това ги устройва, възмути се тя пред bTV.

Моята позиция – партиите да се съгласят с волята на суверена – 2.5 млн. българи казаха, че партиите трябва да получават по 1 лв. държавна субсидия за глас. Защо трябва да се интересуваме дали тези пари ще стигат на партиите да си плащат разходите. Някой интересували се как живеят някои хора с парите, които получават, продължи с риториката Манолова.

По нейните думи несъстоятелно е решението на КЕВР отново да увеличава цените на тока, парното и топлата вода.

Големите отсъстващи от обсъждането за новите цени на тока и парното бяха енергийното министерство, депутати, представители на Столична община, бизнеса, шефовете на ТЕЦ и ЕРП-та. Извадихме цифри, от които е видно, че цената на природния газ на международните пазари е стигнала до своето дъно, а в същото време цената на парното у нас е стигнала своя таван. Няма как да не се разтревожим и за финансовото състояние на Столична топлофикация, защото само с увеличаване на цените няма как да бъде попълнена финансовата дупка в дружеството, което е в много тежко състояние, посочи Мая Манолова.

Помолена да коментира темата с бързите кредити, омбудсманът обясни, че от три години там има сериозни проблеми, като един от най-сериозните е свързан с необслужваните кредити. Тя обаче е категорична, че една част от фирмите за бързи кредити не спазват правилата, измислят си уловки, за да прибират от хората огромни суми.

FROG NEWS