Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Гигантският паметник “Родината-майка зове” претърпява епична реставрация (ГАЛЕРИЯ)

в Свят
Loading...
Той е толкова голям, че работниците неочаквано намират изненадващи скривалища вътре.

“Родината-майка зове” във Волгоград е епичен монумент. С височината си от цели 85 м той е най-високата статуя в Европа и е най-известният паметник от Втората световна война в Русия. Логично, и работата по “освежаването” му е не по-малко епична.

Това е най-мащабната реконструкция, която паметникът е претърпявал от откриването си през 1967 година.

Ремонти са правени и преди – през 1872 г. на инженерите даже се налага да сменят меча, тъй като той се оказва твърде тежък и застрашава цялата конструкция.

Днес строителните работници се фокусират върху пукнатините по краката, ръцете и роклята на статуята. Те предпазват очите ѝ от птици и ѝ “мият” зъбите. В резултат на това статуята се очаква да изсветлее на цвят и да изглежда освежена.

Размерът на паметника и необходимото количество работа са толкова големи, че работниците неочаквано се натъкват на изненадващи открития, докато са на дежурство. “При извършване на работи във вътрешността на статуята открихме цели помещения, пълни с боклук, които конструкторът ѝ е оставил през 1967 година. Намерихме и 1200 рубли, останали там от работници, извършвили ремонт през 2010 г.”, каза строителният директор Владимир Антонов.

Работите трябва да приключат през 2020 г. точно преди 75-ата годишнина от Деня на победата през Втората световна война на 9 май.

Издигната през 1967 г. в града, известен преди като Сталинград, тази епична статуя е алегоричен образ на Родината, която зове своя народ да прогони агресора – нацистка Германия, и неговите съюзници.

Тя отбелязва битката при Сталинград, станала известна като една от най-важните точки в хода на Втората световна война.

Повече от 35 000 съветски войници са погребани в масов гроб в мемориалния комплекс в композиционния център на паметника “Родината- майка зове”.

Russia Beyond

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе