Гешев: Нещата в Перник са трагични! Има престъпление

в БЪЛГАРИЯ

До края на деня ще стане ясно дали ще има задържани заради водната криза в Перник.

Подробна информация трябва да даде спец прокуратурата. До утре ще бъдат разпитани над 30 лица.

Главният прокурор Иван Гешев, който дойде в града, е провел среща с кмета Станислав Владимиров, не е имал среща с областния управител.

Той обясни, че на територията и на Перник, и на София се водят досъдебни производства за водната в Перник.

Спецслужбите проверяват какви са причините за водната криза и за не предприетите действия за сухия режим. Нещата са трагични, коментира още Гешев пред журналисти.

„Занимаваме се с вероятната наказателна отговорност за това, което се е случило. Този проблем не е резултат само от престъпления, а е комплексен“, отбеляза още Гешев.

Проверява се още дали има източване на язовира в Перник, поясни още Обвинител номер едно.

Държавното обвинение наблюдава и ремонта на язовирната стена, като към момента няма данни за престъпление.

За акцията в МОСВ, която тече в момента, Гешев заяви, че е разпоредена от него и е за проверка за разрешителни режими за внос на отпадък от Италия.

По информация на Нова телевизия арестувана е и бившият областен управител на Перник Ирена Соколова, която подаде оставка в началото на водната криза в Перник.

Също така „Фрогнюз“ съобщи, че е задържан Иван Витанов, управител на ВиК Перник, който трябваше да бъде освободен от поста утре, 10 януари. Според Витанов водният цикъл на Перник не се е състоял заради взет кредит от предишния управител на дружеството в размер на 3 млн. лева. Интересното в случая е, че този бивш управител бил инж. Камен Каменов, който бе назначен във вихъра на кризата именно за прокурист на ВиК – Перник.

Припомняме, че бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември 2019 г.

За кризата с водата в Перник се разбра дни след местните избори, които бяха спечелени от БСП и Станислав Владимиров. Той обаче е категоричен, че вина носят управляващите и сигнали за опасност е имало още в началото на годината.

Кризата струва постовете както на областния управител Ирена Соколова, така и на управителя на ВиК Перник.

Според заключението от проверката на Районната прокуратура има данни за безстопанственост, затова и производството бе прехвърлено към Специализираната прокуратура, тъй като касае престъпления по служба (безстопанственост) спрямо длъжностни лица от висок ранг – тогава се визираха министрите на МОСВ и МРРБ.

Миналата седмица новият главен прокурор взе под специален надзор разследването на водната криза в Перник.

Нова тв: Арестуваха лидерката на Жени ГЕРБ Ирена Соколова заради водната криза в Перник

Ирена Соколова всячески демонстрира лоялност към Партията и Лидера.

Преди време даже развя знамето на ГЕРБ на Антарктида.

Лидерката на Жени ГЕРБ и бивша областна управителка на Перник Ирена Соколова е арестувана по време на акцията на прокуратурата заради водната криза в града, съобщи Нова телевизия.

Задържан е и шефът на пернишкото ВиК Иван Витанов.

От сутринта тече акция на спец прокуратурата в миньорския град и в екоминистерството във връзка с разследването срещу виновниците Перник да остане на сухо.

До утре трябва да бъдат разпитани 30 лица, съобщи главният прокурор Иван Гешев, който е в Перник.

До края на деня се очаква да има и обвинения заради безпрецедентното безводие.

Според някои медии в момента текат претърсвания на дома на Соколова в луксозния комплекс „Анастасия“. Пред сградата има много полицейски автомобили.

Коментар

  1. Вятър и мъгла. Утре ще ги пуснат и туйто. Най много да уволнят накой. И какво от това? Нито ще им отнемат откраднатото, нито ще понесат отговорност. Поредната показна акция на свиньо свинев, за която ще бъде осъдена държавата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.