Германия с канцлер-мюсюлманин?! Може

в СВЯТ

Възможно ли е мюсюлманин да стане канцлер? Този въпрос и отговорът на един германски политик сгорещиха до крайност страстите в някои партийни среди. Всъщност – има ли пречка за подобно нещо?

Само 16 думи, а успяха да разбунят духовете в Германия – особено сред консерваторите. В интервю за протестантската информационна агенция idea, председателят на фракцията на ХДС/ХСС в Бундестага Ралф Бринкхаус беше запитан дали смята, че е възможно мюсюлманин от средите на ХДС да стане канцлер на Германия през 2030 година.

„Защо не, ако е добър политик, който споделя нашите ценности и политически възгледи“, гласеше неговият отговор. Бринкхаус е 50-годишен, католик с консервативни възгледи, който от 5 месеца ръководи фракцията на ХДС и ХСС в Бундестага.

Всъщност Бринкхаус каза нещо напълно коректно. Германската конституция не поставя някакви по-специални изисквания пред кандидатите за канцлерския пост. На практика всеки, който може да бъде избран за депутат, може да стане и канцлер на Германия.

Кой може да стане канцлер?

Той или тя трябва да има германско гражданство, да е навършил 18 години и да не му е било отнето по съдебен начин избирателното право. Дори не е задължително кандидатът за канцлер да е избран за депутат в Бундестага.

И въпреки това изявлението на Бринкхаус породи възмущение в социалните мрежи, макар и със значително закъснение: седмица след публикуването на интервюто от idea „Билд цайтунг“ направи от него гореща новина: изданието излезе със съобщението, че лидерът на фракцията на ХДС/ХСС Бринкхаус не изключва възможността мюсюлманин да стане канцлер на Германия.

Бързо новината събра 18 200 отзиви и коментари в мрежата – колкото никоя друга журналистическа публикация през деня. Много от тези харесвания, споделяния и коментари дойдоха от сайтове, близки до дяснопопулистката партия „Алтернатива за Германия“. В публикацията на „Билд цайтунг“ въпросът е поставен твърде полемично: „Наистина ли ХДС е готов за канцлер, който се кланя на Аллах, вместо на Господ?“

Редица второразрядни политици от ХДС после започнаха да се питат защо Бринкхаус изобщо е трябвало да се изказва по темата. Други, като министърката на образованието на провинция Шлезвиг-Холщайн Карин Прийн от ХДС, обаче защитиха Бринкхаус: „Естествено и мюсюлманин, който е християндемократ, може да стане канцлер, също както и някои индус или атеист. Защото за членство в партията не се изисква принадлежност към определено вероизповедание. Казано е само следното: „Основа на нашата политика е християнското разбиране за човека и неговата отговорност пред Бога“.

„Да не смесваме религията с политиката“

Целият този дебат изнервя редица съпартийци на Бринкхаус – например Недждет Савурал, мюсюлманин и председател на местната партийна организация на ХДС в Ханщет – малко градче, близо до Хамбург. За ДВ той казва, че е важно кой как работи, а не каква е религиозната му принадлежност. „Да вземем за пример Турция – Ердоган може и да е мюсюлманин, но неговата политика няма нищо общо с исляма“, казва той. В Германия пък има много лоши политици, които са католици, протестанти или атеисти. Или обратното, казва Савурал.

Той апелира да не се смесва политиката с религията. Според него, едното няма нищо общо с другото. И добавя с усмивка на уста, че следващото, което щял да направи, е да се кандидатира за президент на Германия. Впрочем, той отговаря на всички условия за това. DW/Факти.бг

Интерактивна карта на изнасилванията и “центровете за настаняване на нелегални“в Германия

Интерактивна карта на престъпленията в Германия, Швейцария и Австрия, извършени от бежанци и мигранти

Меркел заяви, че глобалният пакт на ООН за миграцията е в интерес на Германия