Георг Георгиев: “Признателни сме на еврейската общност, която ни подкрепи за НАТО, ЕС и задълбочаване на диалога със САЩ”

в България
Loading...

Заместник-министърът на външните работи и национален координатор за борбата с антисемитизма Георг Георгиев се срещна с ръководството на Американския еврейски комитет в Бостън, съобщиха от Министерството на външните работи. Това съобщи БТА.

В срещата участваха президентът на Американския еврейски комитет в Бостън Джонатан Дарфман, директорът Робърт Лейкайнд, извънредният и пълномощен посланик на Република България в САЩ Тихомир Стойчев и генералният консул на България в Ню Йорк Мая Христова.

«Преди 76 години българският народ бе на висотата на историческия момент и защити своите евреи. Този акт бележи една от най-светлите страници в нашата история. Спасяването на евреите е безпрецедентен акт и проява на гражданска смелост, плод на съвместните действия на политици, на Българската православна църква, интелектуалци и обикновени граждани», заяви Георг Георгиев.

Заместник-министърът напомни, че през март 2018 г. премиерът Бойко Борисов участва в церемония в Скопие за отбелязване годишнината от депортирането на над 7000 евреи от Вардарска Македония в нацистките лагери на смъртта.

«Това бе първият случай, когато български премиер участва в подобна възпоменателна церемония», заяви още Георг Георгиев.

През 2018 г. България за първи път направи донорска вноска за мемориала «Аушвиц-Биркенау», с което страната пряко се ангажира с опазването на автентични места, свързани с историята на Холокоста. Георг Георгиев подчерта, че България споделя загрижеността на световната еврейска общност и по-широката международна общност относно растящия антисемитизъм и тревожните опити за пренаписване или изопачаване на историята на XX век.

    «Ние осъждаме и отхвърляме такива опити, а нашият отговор е силният ангажимент да изследваме и разказваме историята в цялата й трагична сложност. Трябва да се изправим пред историческите реалности и да се поучим от уроците от миналото.

Спасените по време на Холокоста български граждани от еврейски произход, повечето от които впоследствие емигрираха, символизират връзката между България и еврейска общност по света», категоричен беше заместник-министър Георгиев.

Той припомни още, че страната ни поддържа постоянен диалог и има изградени отлични отношения с еврейските организации в САЩ. По думите му активното сътрудничество с американската еврейска общност има важна роля, както за развитието на двустранните българо-американски отношения и задълбочаване на стратегическото партньорство със САЩ, така и за насърчаването на сътрудничеството между България и Израел.

«Признателни сме на еврейската общност, която даде своя принос и оказа подкрепа на България в годините на прехода към демокрация, в процеса на присъединяването на страната ни към НАТО и ЕС, както и за задълбочаване на двустранния диалог със САЩ», обяви още Георг Георгиев.

С присъединяването си към Международния алианс за възпоменание на Холокоста България пое твърд ангажимент за открити дебати и задълбочени изследвания по историята на Холокоста и за нулева толерантност към всякакви прояви на исторически ревизионизъм и антисемитизъм.

В първия ден от посещението си в САЩ Георг Георгиев се срещна и с представители на българската общност в Бостън. Десетки български граждани задаваха своите въпроси повече от два часа.

«Искрено се радвам да видя, че всички вие сте отделили от времето и емоциите си, за да дойдете днес тук. Поклон! Вероятно неведнъж сте чували, че сте мост между България и САЩ, че сте нашите посланици по света.

Всъщност вие сте част от нас и аз знам, че България винаги ще бъде в сърцата ви.

Знам, че живеете с болките и несгодите на страната си, че се вълнувате и следите какво се случва. Знам също, че вие сте тези, заради които българските традиции и обичаи се съхраняват през годините и през континентите. Благодаря ви», заяви пред българите заместник-министър Георгиев.

В рамките на работното си посещение в САЩ от 11 до 15 март Георг Георгиев ще изнесе лекция пред студенти в университета «Харвард» в Бостън, ще посети високо технологични фабрики в района. Във Вашингтон заместник-министърът на външните работи има срещи в Държавния департамент, с представители на Националния демократически институт и на Републиканския национален институт.

ПО ТЕМАТА

 

Loading...