Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Газът по “Силата на Сибир” за Китай ще потече през декември

в Свят

Шефът на “Газпром” Алексей Милер по-рано заяви, че строителството по проекта изпреварва графиците, затова доставките в Китай по северния участък “Хейхе-Чанлин” ще започнат по-рано от предвидения срок – на 1 декември 2019 година.

Според първите планове пускането на газопровода трябваше да се състои на 20 декември.

По “Силата на Сибир” газ от източните части на Сибир (Чаяндински в Якутия и Ковиктински в Иркутска област) ще се транспортира както за вътрешния руски пазар, така и за износ в Китай. Договорът за “източния” маршрут (тоест “Силата на Сибир”) с китайската CNPC беше подписан на 21 май 2014 г., като страните се договориха за експортна производителност на газопровода от 38 млрд. куб. м за година. Милер тогава съобщи, че допълнителните доставки газ за Китай по тръбопровода могат да съставят 5-10 млрд. куб. м годишно.

Loading...

На 29 октомври от “Газпром” заявиха, че е завършил процесът по запълване на газопровода. Газът от Чаяндинск е стигнал до граничната газоизмерителна станция в района на гр. Благовешченск. Така линейната част на газопровода е подготвена за началото на доставките в Китай.

През 2015 г. “Газпром” и CNPC подписаха и споразумение за основните условия на тръбопроводните доставки на газ от Западен Сибир в Китай и по “западния” маршрут (по газопровода “Силата на Сибир – 2”, отбелязаха от агенцията. Russia Beyond

ПО ТЕМАТА

Започна пълненето с газ на първата тръба на “Турски поток”

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе