Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

В Португалия търговията и плащанията с крипто не подлежат на облагане с данък

в Крипто
Loading...

Местният бизнес вестник Jornal de Negócios съобщи новината по-рано тази седмица, твърдейки, че както крипто трейдинг, така и възнагражденията в криптовалути са освободени от данък върху добавената стойност (ДДС). Търговията с криптовалути и плащанията в Португалия са необлагаеми, поясни данъчният орган на европейската държава.

През 2017 г. управителят на централната банка на Португалия Хелдър Розалино заяви, че криптовалутите сами по себе си не са валути, но призна, че имат невероятен потенциал.

Съобщава се, че агенцията предостави разясненията на местна компания за добив на криптовалути в официален документ.

В закона също няма данък върху дохода върху приходите от криптовалути в страната.

Португалия цитира решение от 2015 г. като прецедент за освобождаване на криптовалутите от данъци

В официалното изявление, португалският данъчен орган цитира решение на Съда на Европейските общности от 2015 г. по случая, свързан с главния шведски крипто портал Bitcoin.se и неговия модератор Дейвид Хедквист.

Както беше докладвано по това време, съдът постанови, че Биткойн е платежно средство и следователно борсата трябва да бъде освободена от задължения по ДДС. Впоследствие обаче, шведската данъчна агенция възрази срещу решението, твърдейки, че съдът не е разбрал напълно казуса.

По-ранна позиция на страната спрямо крипто

Потвърждението следва предишно данъчно решение на португалския данъчен орган, което гласи, че криптовалутите не трябва да се облагат с данък в страната. В документ, публикуван от агенцията през 2016 г., се посочва, че доходите от продажбата на криптовалути в Португалия не подлежат на облагане с данък.

По-рано през 2013 г., централната банка на Португалия, “Banco de Portugal” издаде изявление, позоваващо се на документ от 2012 г. на Европейската централна банка.

Португалската банка изрази загриженост относно признаването на Биткойн от страна на ЕЦБ кaато “феномен на иновациите в моделите на виртуалната валута”, твърдейки, че BTC не може да се счита за сигурна валута, тъй като е издаден от нерегулирани субекти.

Cryptodnes. bg

Loading...

Последни от Крипто

Отиди Горе