В Германия нарекоха Помпео „безсрамен“ и заявиха, че ще преразгледат отношенията със САЩ

в СВЯТ

След като държавният секретар на САЩ Майк Помпео, няколко часа преди посещението си в Берлин, отмени срещата и преговорите с Ангела Меркел и немския си колега Хайко Маас, от Германия заявиха, че ще преосмислят отношенията си с Вашингтон.

Във вторник, 7 май, Помпео буквално само няколко часа преди срещата отмени посещението си в Германия, поставяйки Ангела Меркел и Хайко Маас в неудобно положение. Вместо да се срещне със съюзниците, той избра да посети Багдад.

В дипломатическия свят съществува понятие за неблагоприличие, но това е безсрамно, реагираха от изданието Suddeutsche Zeitung.

В публикация остро критикуват жестът на Помпео към Германия, подчертавайки, че подобен акт е трудно да се оправдае и сега Германия трябва да разработи нова стратегия.

Две години след инаугурацията на Доналд Тръмп пишат в статията, за Германия е време да признае че американската външна политика е изградена на принципа на защита на собствените интереси в ущърб на интересите на съюзниците, при това се прави със сила, а не с интелигентна дипломация.

«Сложните международни споразумения не означават нищо за Тръмп, страстта му са твърдите сделки. В много случаи САЩ вече не са съюзници, а противници, срещу които трябва да се изграждат съюзи. Това е случаят с Парижкото споразумение за климата и ядрената сделка с Иран». — пише журналистът Даниел Бреслер. Във всеки случай немският журналист изразява увереност, че е време да се признае, че американо-германското приятелство е „разбито на пух и прах“.

News Front