В близкото бъдеще, хакове на криптовалутите ще стават за секунди

в Крипто
Loading...

Нито една криптовалута, базирана на блокчейн, не е безопасна от появата на квантовите компютри, но вече съществува възможно решение.

Блокчейн е известен като непроменяем леджър, който няма как да се хакне, но винаги има заплаха от квантовите компютри. Главният учен на HCASH, д-р Джоузеф Лиу, който твърди, че всяка отделна криптовалута може да бъде хакната за секунди, измисли собствен токен, който няма да бъде застрашен от квантовите хакери.

Неизбежното квантово поглъщане

Квантовите компютри обикновено се считат за ахилесовата пета на криптовалутите, базирани на блокчейн, включително Биткойн. IBM вече обяви първия си квантов компютър с Google и Intel, които също работят в тази насока през 2019 година.

IOTA, която се захранва от DAG, наречена “Tangle”, се смята за единствената защитена от квантовите компютри криптовалута на пазара, но може да има и друга възможност – Hypercash, която наскоро представи своя защитен Ring Prot протокол.

Ако искате да използвате този компютър, за да пробиете… нормалната сигурност, това ще отнеме дори 500 години, за да се навлезе в системата. Ако използвате квантов компютър, може би няколко секунди. Hcash се опитва да осигури защита, дори при съществуването на този бъдещ компютър.

Прекурсор за Monero

Гореспоменатата криптовалута за квантово съпротивление се основава на изследователската статия на Лиу за “linkable ring signature“.

Интересен факт: Тази статия, която е публикувана през 2014 година, е използвана от създателите на Monero като основа за една от най-известните криптовалути.

Поверителната транзакция (RingCT) позволява да има външен проверяващ, без да разбира кой е този проверяващ. Лиу не очакваше токена да произведе някакво значително въздействие, но сега е готов да подобри протокола на валутата за милиарди долари, без да получи никакви финансови печалби.

Големи надежди за блокчейн

Въпреки мрачното предсказание, че квантовите компютри ще превземат света, Лиу все още е сигурен, че бъдещето на блокчейн е светло. Той е сигурен, че ще има нарастващ брой работни места, свързани с блокчейн, които ще бъдат съчетани с нарастващ академичен интерес към криптографията. Ще има много случаи на използване на технологията блокчейн в различни сфери на нашия живот. Cryptodnes. bg

Алекс Бит: „По биткойна ще се разбере, дали е създаден квантовия компютър“

Loading...

Последни от Крипто

Отиди Горе