Всички намразиха оста САЩ-Израел

в ПО СВЕТА

Шанхайската организация ще спаси Иран и Европа от американски провокации?

С решението си да признае Ерусалим за столица на Израел Тръмп разпали нов пожар в Близкия изток. Потърпевши са едновременно и палестинците и израелците. Подобно действие си е чист цинизъм и застрашава Европа с нов поток от бежанци.
Цял свят предупреждаваше Тръмп да не взима това решение, палестинците, арабските и мюсюлманските страни, Германия, Великобритания, ЕС, Русия, Китай и дори папата. Критика срещу тези планове се чуха и в Израел от страна на авторитетния вестник „Аарец“ и от Централния съвет на евреите в Германия. Дори Саудитска Арабия своевременно предупреди президента на САЩ да не предприема едностранни стъпки по статута на Ерусалим.
Създателят на Wikileaks Джулиан Асанж неотдавна заяви, че слуховете за назначаването на Помпео на поста държавен секретар говорят за това, че американския лидер, възможно се готви за война с Иран. Но експертите са убедени: вероятността за начало на бойни действия е крайно незначителна.

Последните действия на американския президент, вероятно ще ускорят приемането на Иран за пълноправен член на ШОС.
САЩ демонстративно и без никаква нужда нарушиха дългогодишния мълчалив консенсус в международната близкоизточна дипломация, според който статутът на Ерусалим трябваше да бъде изяснен едва в хода на окончателното мирно уреждане на конфликта и се доказаха, като ненадежден и опасен партньор.

Доналд Тръмп иска да изглежда силен мъж, след катастрофата в Сирия и Ирак, но стои полуразкрачен и в Корея и в Иран.
Той обяви, че не смята да препотвърждава иранското ядрено споразумение, но подчерта, че това не означава, че САЩ се отказват от сделката. AFP информира, че Тръмп е няма да иска нови санкции срещу Техеран, тъй като при подобно действие, Иран може да се откаже от споразумението, постигнато със световните сили през 2015 г., което би означавало да продължи да развива ядрената си програма.
Reuters обаче предаде, че вместо това Белия дом ще наложи санкции върху определени лица и организации в Иран. Но и американската агенция потвърди информацията, че макар САЩ да не препотвърждават сделката, няма да се откажат от нея.
Едновременно бяха обявени санкции срещу Ислямския революционен гвардейски корпус, без обаче организацията да бъде определена като „терористична“.
По-рано The Times of Israel информира, че Али Акбар Салехи, едно от висшите ирански официални лица, е заявил, че ако Тръмп определи Гвардията като терористична организация, това би било равносилно на обявяване на война.
В петък, в официално си обръщение пред Света, Тръмп заяви, че смята да внесе ядреното споразумение за преразглеждане в Конгреса, едновременно определяйки режимът в Иран като фанатичен. BBC предаде, че държавният глава е заявил, че Иран е нарушил сделката многократно от 2015 г., насам, въпреки че според ООН и Европейския съюз, Техеран спазва договорките.
Великобритания, Германия и Франция препотвърдиха ангажиментите си по сделката, докато иранската медия Press TV излъчи реч на президента на страната Хасан Роухани, в която той нарече думите на Тръмп „куп от измислени обвинения“. Роухани заяви, че страната му е против предоговаряне на каквото и да е от условията по сделката.
Бившият държавен секретар на САЩ Джон Кери заяви, че с действията си Тръмп създава „международна криза“, писа американското издание Washington Examiner.

Изпадането на САЩ в изолация вероятно е добра новина. Но!
Защо Тръм се опитва да докара САЩ до изолация и конфронтация?
Само защото е еврейски дядо?
Шефът на милициите контролирани от иранската революционна гвардия в Ирак и Сирия, заяви, че решението на Тръмп е искрата, която ще отхвърли Израел от “тялото на ислямската нация” и ще е “легитимна причина да бъдат нападани американските въоръжени сили”.
Желанието да запази спонсори милиардери с отношение по въпроса за столицата на Ерусалим, е разбираемо.
Желание за укрепване на Израел в региона, в който Тръмп се провали също е разбираемо.
Желанието на Тръмп за създаване на хаос и саботиране политиката на търсене на баланси, след срама в Сирия и Ирак, за да не позволи на Русия да покрие с влиянието си Близкия Изток е разбираемо.
Желанието на Тръмп да разклати Европа,(която прави страхливи стъпки към независимост и не дава 2 та % за НАТО, като ги насочва към собствена армия) по всеки начин, също е разбираемо.
Желанието да разклати ООН по израелско–палестинския спор и най-вече ЮНЕСКО, което САЩ напусна по повод решението му за Палестина е ясно.
Политиката на САЩ срещу Иран и споразумението с него по ядрената му програма, ще се провали с влизането на иранците в ШОС.
Неоконсервативните сили във Вашингтон размазаха Тръмп и той се опитва да се измъкне от срамното положение, като представи антируската и антииранска политика за своя идея и свой жалък опит.
От Ирак чухме, че решението на Тръмп ще доведе до сериозно разпалване на екстремизъм и развръщане на тероризма, добър повод за запазване и увеличаване на военното присъствие на САЩ в региона, което Конгресът иначе трудно би одобрил.

Шанхайската организация ще спаси Иран и Европа от американски провокации?
С влизането на Иран под чадъра на ШОС, на Китай, Русия, Пакистан и другите акциите на янките ще паднат главоломно.
Скромната доскоро Шанхайска организация за сътрудничество (ШОС),в състав Русия, Китай, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан е шокирана от наплива на желаещи за нови членове-Индия, Пакистан, Иран, Египет, Турция, Беларус, Монголия, Армения, Шри Ланка, Азербайджан, Непал, Сирия, Афганистан и др.
Очевидно участието на Китай и Русия е привлекателно.
Лидерите на страните-участнички в ШОС подписаха решение за завършването на процедурата по приема в организацията на Индия и Пакистан на срещата в Астана на 8-9 юни 2017 год.

Министрите на външните работи на страните — участнички в Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), могат да препоръчат да бъде разгледан въпросът за членството на Иран, заяви Сергей Лавров пред агенция „Россия сегодня”: „В зависимост от работата по детайлизацията на договореностите за Иран, ако не се получи някакъв срив, ако видим, че принципите са преведени на езика на практическите договорености, аз лично смятам, без още да съм се съветвал със своите колеги от ШОС, че ние, министрите на външните работи, можем да препоръчаме на президентите и премиерите на своите страни да разгледат такъв документ по отношение на Иран.”

Йордан Халачев, ПРЕГЛЕД