Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Влог и в банков клон извън ЕС със защита до 100 000 евро

в България/Свят
Loading...

Предложението ще бъде в закона за банковата несъстоятелност

Вземания по влогове на физически лица, както и такива на малки и средни фирми, които са направени в клон на банка извън ЕС, да са защитени до 100 хил. евро.

Предложението е записано в проект за промени на Закона за банковата несъстоятелност, който е обявен за обществено обсъждане.

В момента също има гаранции за такива депозити в клонове на банки със седалище в трета държава. Те обаче са валидни само в два случая и при определени условия.

Единият е, когато в съответната държава няма система за гарантиране на депозитите, или има такава, но клоновете не попадат в нейния обхват.

Вторият случай, за който се прави допълнението в закона, е, когато и в съответната държава има такава защита, но нейният размер е по-нисък от предвидения в нашия закон за гарантиране на влоговете в банки. Идеята е Фондът за гарантиране на влоговете да покрива разликата, докато защитата на съответния депозит достигне до въведения у нас размер на гарантирани депозити – 100 000 евро.

Управителният съвет на гаранционния фонд ще установява, след събиране на съответни доказателства, спрямо кои клонове на чуждестранни банки, които работят у нас, вложителите подлежат на защита по реда на нашия закон изцяло или отчасти. 24 Часа

Последни от България

Дебилизъм на годината

Loading... За да прокара многомилиярдния грабеж около разширяването на гьола АЕЦ “Белене”
Отиди Горе