Властта обяви открит терор

Сега ще видите двата последни поста във Фейсбук на комисар от Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР), от когото зависи определянето на цената на електроенергията за битовите потребители от понеделник 1-ви юли. За по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката:

По-големият и придружен със снимка пост е от тази сутрин, в който комисаря обявява, че “за бой се стяга”. Предишният му пост е от преди 18 дни и можете да го видите в долния десен ъгъл на снимката. Той е датиран от 7-ми юни и е меко казано нелюбезен към българските граждани. Ще се опитам да ви разшифровам, какво е искал да каже на сънародниците ни този слуга на народа.

На същия ден, 7-ми юни,  по-рано в сградата на КЕВР се проведе обществено обсъждане на проекто Решението на регулатора за новите цени на електроенергията за регулирания пазар от 1-ви юли. На въпросното обсъждане присъствах и аз и това е документирано във фотос от сайта на самата КЕВР, който своевременно ви показах (синята стрелка сочи мен, а бялата – омбудсмана – пчеличката Мая):

На 11-ти юни в статията ми Kуpвeнcкия номер на Мая Манолова” ви разказах подробно и детайлно, какво и как се случи на това обсъждане, където твърдо настоях КЕВР да прекрати процедурата за определяне на новите цени, защото умишлено, нарочно, грубо и многократно са нарушили Закона за енергетиката (ЗЕ). Именно същият комисар напусна залата за обсъждане, за да провери дали правилно съм цитирал ЗЕ и в края на обсъждането призна правотата ми, но … той излъга! Той каза, че текста от ЗЕ, който е погазен няма самостоятелен статут, а зависил от нещо си друго, но не спомена какво точно.

На 14-ти юни аз и още един буден гражданин депозирахме в КЕВР “Становище до Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР)“, с което също можете да се запознаете в този блог. На практика в Становището много по-подробно и детайлно е развита, показана и доказана тезата ни за исканото прекратяване на процедурата за определянето на новите цени. До днешна дата КЕВР не е изпратил отговор на Становището, макар такъв да е обещан.

И сега да се върнем на поста на комисаря от 7-ми юни. Той обвинява всички български граждани, в това число мен и другия съвносител на Становището срещу порочните практики на КЕВР и на него самия, като го доукрасява с желание да се харесаме на медии. Няма доказателство, че поне една “българска медия” е отразила и оповестила справедливата ни гражданска позиция.

И сега следва най-интересното. На вас се пада честта сами да решите и определите, за какъв “бой се стяга” въпросния комисар.

ЖОКЕР! Ако процедурата бъде прекратена и РЕстартирана, според изискването на ЗЕ, ще стане ясно, че цената на електроенергията за битовите потребители не само че не трябва да се повишава, обещано с около 3,5%, но даже може и трябва да падне с повече от 3,5%. Окончателното Решение на КЕВР за новата цена ще бъде оповестено официално или в края на настоящата седмица или в началото на следващата.

Георги Котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)