Вижда се от космоса: „Защитният купол“ на Русия озадачи САЩ и Израел

в ПО СВЕТА

Последните няколко седмици пилотите от израелските ВВС се оплакват от системен срив на системата GPS

Според военните, бойните самолети често не можели да определят собственото си местоположение, а понякога данните на екрана давали грешка със стотици километра от реалната геолокация.

Израелското и американското командване веднага предположили, че проблемите в системите за навигация са резултат от изпитанията от Русия на най-новите системи за радиоелектронна борба.

Според главата на управлението на войските със специално предназначение на САЩ Раймонд Томас, по-рано американските съюзници успявали да избегнат въздействието на средствата на РЕБ, но сега ситуацията се променила.

Професорът от Тексаския университет Тод Хъмфрис, бивш инженер в авиационно-космическия отрасъл, добави, че наблюдаваните днес сривове в системата са толкова силни, че се наблюдават не само в Израел, но и в Кипър.

«Сигналът е толкова силен, че мога да го видя от космоса», заяви ученият.

Хъмфрис добави, че източникът на сигнала се намира в руската военна база Хмеймим, намираща се в западна Сирия. Русия изпитва системи за РЕБ и по-рано, но изпитанията не засягаха територии на съседни държави, добави експертът, предполагайки, че за изпитанията в условия, близки до бойните, в Сирия са били прехвърлени най-новите руски системи. Вероятно става дума за комплексите «Палантин», «Дивноморие», «Тирада-2С» и «Поле-21».

В последните месеци Израел нееднократно нанася ракетни удари по предградия на Дамаск, независимо от преговорите на контактната група в контекста на стабилизиране на ситуацията в Арабската република

Болшинството ракети бяха унищожени от системите за ПВО, но някои все пак достигнаха до целта си. Вероятно именно по тази причина Русия е взела решение да засили защитата на стратегически важните обекти на територията на Сирия чрез най-новите системи за РЕБ.

Петя Паликрушева, News Front