ВИДЕО: „Стелтна“ ракетна корвета клас 20380 извърши успешна стрелба с ракета Х-35 „Уран“

в СВЯТ
Противокорабна ракета Х-35 унищожи воден обект, имитиращ вражески кораб. При изпълнението на задачата мишената правеше остри маневри, но въпреки това бе поразена и потопена.

Екипажът на корветата „Стойкий“, част от Балтийския флот на Русия, изстреля противокорабната ракета Х-35 „Уран“ от басейна на Балтийско море, където се провеждат редовни военни учения, пише интернет портал „Звезда„.

Противокорабната ракета успешно е ударила планираната цел, която рязко е маневрирала на разстояние от около 30 км.

Ракетната корвета от клас 20380 „Стойкий“ влезе в оперативната структура на руските ВМС през 2014 година. Основната цел на тези корвети е ефективен контрол на крайбрежния пояс и опазване на водното пространство от вражески кораби. Използват се за защита на важни военноморски пристанища, крайбрежни градове, военна и гражданска инфраструктура, както и за защита на чувствителни зони от евентуални морски нападения.

Проект 20380 е разработка на Централното бюро за морско корабостроене „Алмаз“. Дължината на кораба е 104,5 м, широчината му е 13 м, а водоизместимостта му е 2200 т. Максималната му скорост е 27 възела, като корветата е способна да измине автономно над 4000 мили с екипаж от 100 души.

Най-голямата сила на кораба се крие в ракетата Х-35 „Уран“, която може да порази мишена на повърхността от разстояние 260 км. Х-35 е руска противокорабна ракета, предназначена за борба с различни надводни кораби с маса до 5000 т. Турбореактивният ѝ двигател ТРДД-50 постига 450 к.с., което е достатъчно за достигането на дозвукова скорост на полета. Ракетите са снабдени с активна самонасочваща се радарна глава АРГС-35. Комплексът има и експортна версия, оборудван с ракети Х-35УЭ. Russia Beyond