Взривиха останките на моста Моранди в Генуа (ВИДЕО)

в Свят
Loading...
Експерти по разрушаване взривиха останките на гигантския мост Моранди в италианския град Генуа почти година, след като структурата се срути. Хиляди хора бяха евакуирани преди експлозиите, които изравниха със земята две големи кули, съдържащи около 4500 тона бетон и стомана, съобщи Би Би Си.

Около кулите бяха поставени водни резервоари, за да се предотврати разпространението на фини прахови частици.

43-ма души загинаха, когато част от моста и колите, които пътуваха по него, паднаха от 45 м през август миналата година.

Това предизвика ожесточени дебати за безопасността на италианската пътна и мостова инфраструктура.

Мостът Моранди беше от критична важност за придвижването в Генуа, част от оживената магистрала А10, която обслужва италианската Ривиера и свързваше Северна Италия с Франция.

Как бе организирано взривяването

На стотици жители, сред тях бременни жени и възрастни хора, беше наредено да напуснат района в четвъртък, ден преди събарянето.

Повече от 3400 други хора бяха евакуирани в петък сутринта от зоните около двете кули в подготовка за операцията.

Пътищата в радиус от 300 метра от мястото за разрушаване бяха затворени.

Експлозиви бяха прикрепени към сводовете на кулите и все още съществуващите части на моста.

Минути преди експлозиите се чуваха сирени, започна и пръскането с вода по структурата и основите.

След осем секунди кулите вече ги нямаше.

Десетки водни резервоари и торби бяха поставени до и под конструкцията, с цел да се предотврати разпространението на фин прах, като така се образува водна стена с височина около 50 метра в момента на детониране на експлозивите.

Специализираният екип каза, че ще са нужни само шест секунди, докато бетонните и стоманените кули бъдат разрушени напълно.

Италианските вицепремиери Матео Салвини и Луиджи Ди Майо се присъединиха към зрителите в Генуа за да наблюдават разрушаването, излъчвано на живо по италианската телевизия.

Какво се случи преди година

По време на проливен дъжд на 14 август 2018 г., 200-метров участък от моста Моранди се срина заедно с една от трите му основни опорни кули, смазвайки десетки превозни средства в натоварения трафик.

Отломките се изсипаха по железопътни линии, в река и върху склад. Общо 43 души загубиха живота си.

Стотици пожарникари се включиха в спасителни работи с повдигащи съоръжения, екипировка за катерене и кучета, които се опитваха да намерят оцелели и трупове.

На местни жители от близките жилищни блокове под един от стълбовете на моста, първоначално бе съобщено, че домовете им са изложени на риск. Дир. бг

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе