Велизар Енчев: Не сме парламентарна, а премиерска република (ВИДЕО)

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

„Ние не сме парламентарна република, а сме премиерска република“: така бившият дипломат и депутат Велизар Енчев коментира в сутрешния блок на бТВ изявлението на премиера Бойко Борисов, че изтребителите F-16 ще бъдат платени наведнъж. Енчев добави, че Народното събрание е взело решение плащането за осемте самолета да бъде разсрочено.

„Това отпадна. Министър-председателят се хвали с нещо, което не е негова заслуга. Това негово решение показва липсата на парламентаризъм в България. След всички дебати, които се водят в парламента са от пусто в празно, след като един човек решава еднолично. Тази сделка е пример за жертва на националите интереси в името на геополитическа ориентация”, подчерта Велизар Енчев.

Бившият дипломат коментира и напрежението между София и Скопие по темата „Гоце Делчев” и негативната реакция на западните ни съседи на определението „северномакедонци“ от премиера Борисов.

„Те имат комплекси по отношение на своята измислена нация и история, която е на 90 процента присвоена от българската история. Премиерът Борисов не е направил никакво нарушение”, каза Велизар Енчев и показа Преспанското споразумение. По думите му, там пише, че те са „македонци” или „граждани на Република Македония”, а не северномакедонци, но ние не сме страна по този договор, за да се преувеличават думите на българския премиер.

Велизар Енчев донесе редица книги в предаването „Тази сутрин”, които, по думите му, са доказателство за проваления Договор за добросъседство между България и Северна Македония, който беше подписан на 1 август 2017 г.

„Този договор е само във вреда на България, защото ние признахме един измислен македонски език и конструираната от сърбите македонска нация. Българо-македонски речник – на която и страница да отворите, ще разберете абсурда, което не влиза в рамките на договора и няма да бъде изтеглено от употреба. Това е да обясняваш една дума със същата дума”, каза дипломатът.

Велизар Енчев показа още една книга – История на македонския народ, академично издание, по което учат студентите във ВУЗ-овете в западната ни съседка.

„100 процента преписана и присвоена българска история. Питам председателя на комисията проф. Ангел Димитров – подобни издания влизат ли в обсега на тази комисия? Ние не знаем конкретно какво е договорено, когато става дума за честванията на Климент Охридски, Кирил и Методий и цар Самуил”, заяви Енчев.

Третата книга, която показа дипломатът, беше книга на поета Никола Вапцаров, преведена на македонски език. „Това е вулгаризиране на българската литература и история”, допълни Велизар Енчев.