Вацев: Евроизборите решават проблема с “втория” в големите партии (АУДИО)

в България
Loading...

Валентин Вацев за проблемите, които решаваха на евроизборите големите български партии, както и за новите тенденции в Европа.

 

БСП е хлабав съюз на племена

 

 

Значението на тези евроизбори за България се измерва, като разделите 17 на 751 – отива към резултат от 0,023, т.е. значение, клонящо към 0, тъй като тези избори не разпределяха нито власт, нито собственост, нито легитимираха власт и собственост. Това заяви в интервю за предаването на “Хоризонт” “12+3” геополитическият анализатор и политолог Валентин Вацев.

 

“Но изборите бяха важни единствено защото в двете основни системни партии – БСП и ГЕРБ – се развиваха независимо два важни процеса”.

 

Вацев смята, че в ГЕРБ европейските избори са решили “проблема с втория” човек. Във всяка авторитарна партия вторият човек се превръща в проблем. В ГЕРБ това е Цветанов, а в БСП – Станишев:

 

“В БСП се разви друга драма. БСП не е единна партия, а хлабав съюз от племена. В ръководството на този племенен съюз се разви конфликт между “Свидетелите на Станишев” и “Ниновистите от Седмия ден”. Има и крайна секта, която вярва, че тези, които не харесват Нинова, ѝ завиждат, защото е “Хубава жена”. Загубата на БСП е резултат от разкол. Има потребност нещо да се промени”.

 

Според политолога голямата промяна в Европа е ръстът на “Зелените” – във Франция и в Германия. Това е резултат от разочарованието от европейската комунистическа левица, смята Вацев:

 

“Утрешното ляво се различава от днешното”.

 

Евроскептицизмът ще граничи с гняв, коментира още Валентин Вацев.

 

Интервю на Петър Волгин с Валентин Вацев за „12+3“ на програма „Хоризонт“ на БХТ
Цялото интервю с Валентин Вацев чуйте в звуковия файл:

 

 

Loading...

Последни от България

Отиди Горе