Валери Симеонов не може да обясни законопроекта си за одържавяване на „Национална лотария“. Национализиране на националната лотария – брутално лицемерие година преди изборите

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

В интервю за Общество ОРГ бившият министър и вицепремиер затвори телефона след въпроси, сбед които той трябваваше да обясни мотивите си за изготвянето на законопроекта.

През вчерашния ден Валери Симеонов и група народни представители внасят в Народното събрание Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта с мотиви към него и предварителна оценка на въздействието, съгласно методологията – приложение към ПОДНС.

Има ли обаче истински мотиви в законопроекта?

Ето и „пълния“ разговор за въпросните мотиви на закопроекта с Валери Симеонов – преди той да ни затвори телефона:

Какви всъщност са мотивите за този Законопроект, тъй като в него повечето от тях не са основани на особено задълбочено изследване, поради това че има много доклади, сочещи точно обратните статистики на някои от написаните неща в мотивите?

– Това което е написано, не мога да измисля нещо повече.

В тях например пише, че съществува риск от измами при разпространението на хазартни игри. Имате ли някакъв анализ или статистика колко такива има?

– Нямам, но имам информация, че има такива. Наскоро излезе информация за 200 млн. лв. неплатени данъци.

Министърът на финансите Владислав Горанов днес заяви, че тече проверка по случая, която все още не е установила подобно нещо. В медиите беше разпространено такова заглавие, но вие искате да кажете, че знаете, че вече това е установено?

-Искам да кажа, че е установено какви „шашми“ са правени. Вместо 15% от оборота са плащани 20% от печалбата, което не е едно и също. И това е от 2015г. до сега. Засега имам такава информация.

Тоест, искате да кажете, че има издаден административен акт по това разследване и вече това е установено?

– Не мога да ви кажа дали има издаден административен акт.

Тоест, не знаете?

– Не зная, да. Но знам за какво става въпрос.

А за какво става въпрос? Питаме, защото никоя от институциите не е дала информация.

– Няма и да ви дадат. Институциите работят с административни актове, както казахте, а политиците работим с информация. Нали няма да ме питате от коя точно институция я имам. Няма да ви кажа.

А защо няма да ни кажете, след като това е мотив за законопроекта ви, който е публичен и засяга публично обществото? Все пак се твърди, че промяната е в обществен интерес?

– Защото не желая и защото, точно както казахте, все още няма нищо „черно на бяло“. Ако имате някакво предубедено мнение, изнесете си го във вашата публикация и няма какво да ми звъните.

Просто искаме да знаем правен ли е някакъв анализ за ефекта спрямо бюджета, ако Вашето предложение бъде прието?

– Там има оценка на въздействието, в което няма такъв анализ. Но аз мога да ви кажа също, че става въпрос за няколко десетки милиона, които ще вземе спортният тотализатор.

Тоест, какво точно искате да кажете, че ще се случи с него?

– Ами, след като държавата поеме тези лотарийни игри, кой според Вас ще ги изпълнява? Кой се занимава със спортните игри – спортният министър. Тоест, парите ще отиват в Спортния тотализатор.

Тоест, вие искате да кажете, че като се национализира сектора парите ще са същите?

– Не, не се национализира сектора. По-скоро става държавен монопол, не национализиране. Искам да направя това, което е направила по-голямата част от Европа – Германия, Полша, Норвегия.

Повечето държави в Европейският съюз обаче нямат национализиран или монополизиран хазартен сектор, защо?

– Да, добре. Добре. (Затваря)

Фактите, които Законопроектът на Валери Симеонов не отразява:

В доклад на Института за модерна политика (ИМП) относно предвижданите промени става ясно, че:

Лотариите у нас плащат най-високите данъци – 15 % от целия приход от билети, а останалите фирми – корпоративен данък от 10 % върху печалбата“.

21 държави в ЕС имат по-ниски данъци за лотариите от България, в една държава данъците са идентични с българските, а 4 държави са с по-висок данък.

От института обясняват и че прегледът на законодателството опровергавал и твърденията, че в ЕС рекламата и разпространението на лотария са „забранени“ или по-рестриктивни отколкото у нас, както и че има ограничения в разпространението.

По данни на „Nielsen Research“, например, обемът на рекламата на лотариите в Германия през 2017 г. е 197.4 млн. евро.

Докладът обобщавал и резултатите от 92 научни емпирични изследвания след 2000 г. относно „хазартната зависимост“. Ставало ясно, че процентът на лицата, които покриват медицинските критерии за „хазартна зависимост“ в Европа варират от 0.12 до 3.4%. В САЩ този процент бил около 3.5%, а в Канада – 2%.

Според експертите на ИМП е „установено, че това няма причинно-следствена връзка с лотариите, както и въобще с мащабите, рекламата и разпространението на лотарийните игри. Значение за „хазартната зависимост“, макар и незначително, оказва рекламата на т.нар. „твърд хазарт“ (казина, рулетка, покер и пр.)“, пише още в доклада.

Отново според доклада на ИМП финансовите потоци на лотариите у нас са онлайн интегрирани със системата на НАП.

А ето как се разпределя и печалбата от един продаден билет.

Освен това, например, ‘Националната лотария“ е спонсор на десетки спортни клубове в страната. Един от мотивите на Симеонов е, че хазартните игри у нас не дават достатъчно пари за спорт (в случая „Национална лотария“ плаща повече пари за спорт от Спортния тотализатор.

Оставяме на Вас анализа на ситуацията! Ние ще продължим да търсим г-н Симеонов за разяснение на законопроекта. Не е ясно дали той ще бъде подкрепен от Народното събрание.

Общество ОРГ

Очевидно остава една година до следващите редовни парламентарни избори и това изнервя, превъзбужда, стресира политическите сили и ги кара да измислят ходове, които на практика са невъзможни, а отгоре на всичко и лицемерни. Депутати патриоти са внесли законопроект, който забранява всички частни лотарийни игри и остава само държавната парично-предметна лотария. Обяснението е, че това е от грижа за населението. Да оставим настрана, че никъде в Европа няма подобен модел. А и същата тази наша държава отдавна изостави държавната лотария. Истината е, че законопроектът на патриотите е брутално лицемерие, предизборна лъжа. Да не говорим, че никъде в Европа този бизнес не е държавен монопол. Страстта към залагане е дълбоко вкоренена у човека. Хората имат нужда от повишаване на адреналина и те винаги намират начин да си предизвикват такива усещания. В най-мрачните тоталитарни години беше така и хората играеха масово комар в разни подвали, а децата мятаха зарчета от втори клас. Единствената разлика бе, че онова бе напълно незаконно и абсолютно таксфри. Всъщност достъпният легален дребен хазарт е нещо много полезно за обществото, защото удовлетворява тази човешка потребност от залагане, без да кара хората да влизат в незаконни схеми и там да рискуват много повече. Това е част от нормалността, а не лицемерие с многобройни забрани, които всъщност не решават нищо. Идеята е патриотите да се направят на много загрижени, без всъщност да ги е грижа за нищо.

В-к 24 Часа