Валери Симеонов: България е най-потърпевша от псевдоеколозите

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

„Към настоящия момент България е най-потърпевша от псевдоеколозите и псевдоприродозащитници, защото това са псевдорезултати и певдодействия. Те нито водят до опазване на природата, нито по някакъв начин подпомагат развитието на регионалната икономика. В случая ние зачеркнахме един цял регион, който голяма част от него се изхранва и е зависим от това дали ще има втори, трети, пети лифт в Пирин“. Това коментира в сутрешния блок на БНТ Валери Симеонов по повод вчерашното решение на ВАС да отмени правителствените промени в плана за Национален парк „Пирин“. По думите му, още няколко такива победи и България може да я няма.

Той е е категоричен, че трябва да се промени Закона за горите, текстовете, в който се ограничава планинският туризъм в България.

„Тези, които мислят, че са постигнали великата победа, са подранили с еуфорията“, коментира Симеонов.

Вчерашното решение на парламента да даде мандат за преговори на правителството за закупуване на нови изтребители F-16 от САЩ, разцепи управляващото мнозинство. В сутрешния блок на БНТ лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че не очаква това развитие на ситуацията да се размине без неизбежните съдебни процедури на международно ниво.

„Става въпрос за едно предварително обявено приемане на оферти със запитване до държавите, които предлагат тези самолети, с предварителни условия и в един момент работната група, която извършва анализа на предложенията, казва – препоръчваме на правителството да одобри сделката с най-нередовния кандидат, който не отговаря на 4 от седемте условия. Този, който предлага най-голяма цена – по-голяма от тази, която беше заявена, който казва, че няма да спази срока на първите доставки, който не представи пълни технически данни за своя продукт и който не отговаря на условието такъв самолет да има на въоръжения в НАТО“, коментира Валери Симеонов.

Според него се прехвърля топката от правителството към парламента да промени тези условия.

„С други думи ние се нагаждаме към един от кандидатите. Независимо дали това са великите Съединени американски щати“, каза Валери Симеонов.

Симеонов заяви още, че от НФСБ са имали изключително сериозни съображение да не подкрепят едно такова решение.

„На първо място съображението е, че въздушното пространство се защитава най-успешно с ракети, които са в пъти по-евтини и гарантират много по-сериозна и истинска защита на въздушното пространство“, коментира Симеонов.

„Това, което направи България е унизително, това е позорно – да промениш условията за да угодиш на единия от кандидатите. Има още нещо, ако позволите, леко разширение, което не беше доизяснено вчера в дебатите на Народното събрание. Винаги, когато се купуват самолети, държавата, която предлага тези самолети, по установени вече правила в тази търговия, в този тип търговия, предлага и офсет сделка, което е допълнителна инвестиция в държавата, на която продава самолети. За какво са ни тези самолети, питам аз? Не можеше ли да се вземе нещо, което да бъде по-надеждно и по-сигурно. Това са именно ракети, независимо от какъв производител.
ГЛАСОВЕ