Българският съд премахна всички пречки за продължаването на „Турски поток“

в ПО СВЕТА

Първият газ по „Турски поток“ трябва да потече до края на 2019 година

Върховният административен съд на България прекрати делото срещу избора на КЗК за изпълнител на българското продължение на газопровода „Турски поток“, съобщава РИА „Новости“. Изпълнителят остава консорциум, оглавяван от саудитската компания Arkad Engineering.

 

„Върховният административен съд оставя без разглеждане жалбата на консорциума „Газово развитие и разширение в България“ срещу решение 741 от 2019 г. на Комисията по защита на конкуренцията и прекрати производството по делото“, твърди се в съдебните документи.

Отбелязва се, че решението е свързано с „липсата на воля за обжалване на решението в консорциума, констатирана във връзка с постъпила писмена молба от българския филиал на Completions Development, който е участник в консорциума“. Completions Development е свързана с руската Тръбна металургична компания (ТМК).

Проект „Турски поток“ предполага строителството на газопровод, състоящ се от два ръкава с мощност по 15,75 млрд. куб. м всеки. Първият е предназначен за доставките на руската суровина до турските потребители, а вторият – за снабдяване на страните от Южна и Югоизточна Европа (през България в Сърбия и Унгария). Пускането му се планира да се състои до края на 2019 година.

През януари „Булгартрансгаз“ прие окончателно решение за строителството на новия газопровод от границите с Турция до Сърбия, който да приема газ от „Турски поток“. Това последва след търг за резервиране на мощности в новата газотранспортна система, по време на който две компании, включително „Газпром“, резервираха 100% от бъдещите обеми за транзит на газ. България планира да завърши строителството на балканската линия на „Турски поток“ до края на 2020 г., заяви през юни председателят на българския парламент.

През април компанията обяви, че победител в търга за проектирането и строежа на газопровода е консорциум, оглавяван от Arkad Engineering с участието на италианската Arkad-ABB. Консорциумът обеща да реализира проекта до края на 2020 г. за 1,1 млрд. евро. Като алтернативен вариант беше предложен срок от осем месеца, тоест до края на текущата година, за 1,29 млрд. евро. В крайна сметка търгът беше обжалван от втория участник – консорциум „Газово развитие и разширение в България“. Именно тази жалба отклони във вторник ВАС.

Russia Beyond

ПО ТЕМАТА

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА;

Да се знае, и да се помни!: