Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Българска крипто-валута превзе “подземния Интернет”

в Крипто
Loading...

Българската крипто валута “ЛевКойн” е абсолютен хит в “подземния Интернет”, сочат няколко различни източника. Темата за ъндър-Нета стана актуална, покрай хакерските атаки срещу НАП.

 

“Подземният Интернет”, или още известен като Dark Net е паралелна мрежа на официалната Интернет. В нея се влиза изцяло анонимно, като се ползват най-вече специални браузъри и домейни, но също и други маскиращи технологии. В нея е събрано всичко криминално, което може да се намери в Мрежата – от продажба на крадени стоки, през наркотици и оръжия, та дори до поръчване на убийства.

 

Както и всяка друга бизнес дейност, и тази има нужда от някакви разплащателни средства. Очевидно няма как да се ползват долари или евра, защото банките са силно наблюдавани. Вместо това се ползват крипто-валути.

 

ЛевКойнът вероятно е спечелил внимание с това, че се базира на протокол с висока степен на анонимност, в който фактически транзакциите са непроследими. Има и други подобни валути, ЛевКойнът не е първата, но не е изключено да е пробил в подземния Интернет, заради високата степен на престъпност и корупция в България. Т.е. нашите бандити са го вкарали там.

 

В момента, родната крипто-валута участва в много транзакции.

 

Фактически обаче, ако имате 1 левкойн, доста трудно ще си купите нещо – например дрога, защото в “Дарк Нета” нямате досие и история. Там сделките се правят между доверени хора, и тъй като е пълно с ченгета и агенти на службите, всички много внимават. За да стигнете изобщо до сделка, трябва да натрупате “история” – нещо подобно на кредитното досие в банките.

 

Но тези, които отдавна са там, вече имат история, и могат спокойно да пазаруват в Левкойни. Стига да намерят контрагент (също с история), който да работи с тях.

 

Разбира се, Левкойните няма да ги вкарат в затвора, защото в тях няма нищо незаконно. Но ако си купите дрога, бъдете сигурни, че вървите по опасен път.

 

Свързахме се със създателя на ЛевКойна – Добри Божилов.

 

Той коментира, че част от крипто-валутите се използват от престъпния свят, но това не може да се спре. От определена гледна точка, то помага, защото им създава допълнителни “обороти”, което е най-важното за една валута. Няма значение законен или незаконен бизнес, ако едни пари се въртят, те добиват стойност.

 

Божилов обаче добави, че търговията с Левкойни е силно спекулативна дори в светлия сегмент. Валутата е на около една година и е малко раничко за търговия. На светло или на тъмно, който инвестира в това, поема риск.

 

“Аз лично нито купувам, нито продавам Левкойни, за да не бъда упрекнат в личен комерсиален интерес…”- добави той.

 

Към настоящия момент, нито правителствата, нито централните банки, могат да поставят под контрол крипто-валутите. Не е изключено в бъдеще, те напълно да изместят държавните пари, и то не само от ъндърграунда, но и от легалния бизнес…

 

Основното им предимство е, че имат ограничена емисия, което изключва обезценка чрез “печатане на пари”…

 

ЛевКойнът има  фен клуб във Фейсбук – ТУК

ПО ТЕМАТА
Loading...

Последни от Крипто

Отиди Горе