България е единствената държава в ЕС без хеликоптер-линейка

в БЪЛГАРИЯ

България е единствената държава в ЕС, която няма собствен хеликоптер-линейка, който да бъде използван за спасителни акции. Това се случва на фона на зачестилите през последните дни инциденти с хора, изгубили се в планината, съобщава БНТ.

Началникът на база „Алеко“ Милен Братанов не пожела да коментира как се е стигнало дотук, защото смята, че друг би трябвало да отговори на въпроса. Той обаче сподели трудностите, които произтичат от липсата на въздушна линейка, особено в планината.

Линейката-хеликоптер е в с полза на хората преди всичко, защото се стига бързо до лечебното заведение, смята той и сподели, че инциденти винаги стават и това налага ползването на хеликоптер, както е във всички встрани в света.

България остана без единствения хеликоптер-линейка в началото на лятото. Последната подобна летателна машина е била продадена в чужбина от „Хели Ер“.

Това е причината застрахователят „Лев инс“, който ползваше хеликоптера досега, да спре застраховката, предлагаща спасителни операции по въздух в планината. За това се разбра от писмо на компанията до застрахователните брокери и агенти, с което тя ги информира, че прекратява предлагането на застраховката „Планинска грижа“. Тя струваше 36 лв. годишно, като основата на полицата беше именно „навременно транспортиране с хеликоптер до медицинско заведение“ при инцидент или заболяване.

От 2014 г. година досега с хеликоптера са били проведени над 20 спасителни операции, в които е помогнато на повече от 25 души, като последния случай е от юни месец.