Бумерангът на либералното мракобесие се върна в САЩ

Няма парадокс в заглавието. Управляващият елит на Америка, особено от лагера на демократите, въпреки пълната липса на каквито и да било твърди доказателства, остава уверен в съществуването на руската намеса в демократичните процеси на САЩ. За това Москва ще бъде наказана с поредния пакет от санкции. Този път насочен срещу руския държавен дълг.

Ако е така, има ли нещо за криене? Нали така и така „се месим”, а състезанието за наградата под формата на престой в Овалния кабинет на една бяла сграда вече започна, защо да не се замислим над въпроса коя страна да заемем в този спор?

Горното, разбира се, е шега. Въпреки това, във всяка шега, както знаете, се крият много сериозни неща. Например, разбирането, че „демократичният бумеранг”, който Вашингтон запрати по СССР в края на 70-те години, се е върнал в САЩ. Трябва да признаем – ефективно. Идеята за потребителско общество се оказа смъртоносна за Съветския съюз.

Въпреки това, не само за него. Либерал-демократичните мечти за „устройството на идеалното общество” са разрушили не само социалистическия лагер. Инфекцията на обществото с тях доведе до разпадането на утвърдените правителства почти навсякъде. В Близкия изток това се нарича Арабска пролет. В Централна и Южна Африка нещата се оказаха още по-забавни. Оказа се, че расизмът не е само бял.

Авторите на идеята бяха убедени, че американското общество има достатъчен имунитет срещу пуснатата от тях инфекция. Стана ясно, че са сбъркали. Либерал-демократичният бумеранг удари САЩ. Не може да се генерира кална вълна от абстрактни простотии за това, накъде трябва да се стреми демократичното общество и да се надяваш, че собственото ти население няма да се зарази от тези простотии.

И поне да ставаше дума за прости, малограмотни, неадекватни и невлияещи се от нищо хора. Но законът на прехода на количеството в качество е неумолим. Когато групата с определени възгледи стане достатъчно голяма, тя получава собствен политически лидер.

Затова ви моля да се запознаете – американски политически и обществен активист, член на Демократическата партия, демократичен социалист по убеждение и от 2019 г. член на Камарата на представителите на САЩ, Александрия Окасио-Кортес.

Пресата я нарича модел за подражание на милениълите и IT-момичето на мислещото поколение. Родена е не само в средната класа на Америка, но е и най-прекия резултат от реализирането на американската мечта. Нейните родители са успешни мигранти. Тя е спечелила стипендия на „Интел” и е спечелила награда от Института в Масачузетс. Астероидът на име 23238 Окасио-Кортез е кръстен в нейната чест.

Не, тя няма да бъде бъдещия президент. Тя обаче обяви програма, която изглежда се превръща в политическа основа на всички американски демократи. Във всеки случай, настоящите водещи опоненти на Тръмп на предстоящите президентски избори през 2020 г., включително Кори Букър и Бето О’Рурк, са в една или друга форма вече приели ключовите идеи на нейната програма, официално известна като Зеления Нов Курс (Green New Deal).

Трудно е да се каже какво е учила в Бостънския университет, където е получила диплома по международни отношения и икономика, но програмата, представена на официалния сайт на конгресменката, е меко казано странна. Ще представя само няколко от най-показателните тези.

През следващото десетилетие САЩ трябва напълно да занулят емисиите на въглероден диоксид. Напълно. Постигането на целта се планира с абсолютно отхвърляне на използването на всякакъв вид изкопаеми горива в полза на 100% зелена енергия, което означава само слънце и вятър. Всички видове транспорт, включително железопътния, морски и въздушен, които не са електрически, трябва да бъдат забранени.

През следващото десетилетие всеки американски собственик на жилище ще трябва да се модернизира до „абсолютен неутралитет по отношение на парниковите газове”. Включително и по отношение на производството на материали, от които жилището е построено. Всеки значи, включително и обществените здания.

Мащабът на обявените трансформации ви шокира? А какво да кажем за това? Според конгресмена, САЩ вече са извършвали подобни по мащаб реформи. Рузвелт и неговият „Нов Курс”. Американците изобретиха интернет с него, излетяха до Луната и след това създадоха национална мрежа от автомагистрали. Основното нещо е да си поставиш мащабна цел, която да следваш.

И всички ще са доволни. Всеки ще получи работа, а най-важното е, че държавата гарантира безусловен базов доход за всеки, който не може или не иска да работи! Обещаният “гарантиран социален пакет” включва “достъп до здравната система”, “учене през целия живот” и “достойно жилище”. Плюс още някакви дреболийки.

Например, гарантиран доход от инвестиции в компании, които ще бъдат ангажирани с революция в научноизследователската и развойна дейност и практическото прилагане на програмата „Зелен нов курс“, както и безплатна универсална медицинска помощ. И ще бъде необходимо да се ликвидира целият едър, а и не само едър рогат добитък, тъй като той произвежда парникови газове дори повече от автомобилите, затова няма право да живее. Както, впрочем, и цялото модерно селско стопанство, което трябва „да се прекрои радикално”.

Да, това ще отнеме много пари. Само Medicare ще изисква 3,2 трилиона долара годишно. На този фон 400 млрд. долара всяка година за прехода към възобновяеми енергийни източници вече не изглеждат особено големи.

Но за да може частните жилища да достигнат до „пълния зелен стандарт”, според най-консервативните оценки, за едно десетилетие ще са необходими поне 1,4 трилиона долара годишно. Плюс това, още 500 милиона годишно за модернизацията на обществените сгради и промишлени съоръжения. Да добавим и 3.8 трилиона годишно плащания за обещания базов доход. Дори ако бъде издаден само за един член на тричленно семейство, ще е необходимо да се прехвърлят около 1,3 трилиона долара всяка година.

Като цяло диапазонът е приблизително 6,6 до 8 трилиона долара всяка година през следващото десетилетие. Скъпичко? Да. Но това е инвестиция в бъдещето! Икономическата теория ни учи, че преди да започнете да печелите доход, първо трябва да инвестирате в бизнеса. Кой ще плати? Държавата, според Окасио-Кортес, неговият дял в националния БВП трябва да се повиши поне двойно от сегашните 38%.

Идеите, провъзгласени на украинския Майдан 2014, на този фон, изглеждат като чисто нещо напълно логично. Според автора на програмата, американската нация е способна да реши най-амбициозните задачи. Ако човек има своя собствена печатна преса, абсолютно никакъв размер на бюджетния дефицит няма значение за него.

Да се каже, че сериозните американски икономисти са в дълбок шок от декларираната програма на Александрия Окасио-Кортес, означава да подценим реално действителността. Въпреки това, гласоподавателите, на първо място, хипстерската младеж, както, между другото, цялата бедна средна класа, вече са възхитени от идеята да получат „всичко за нищо”. Особено предвид това, че всичко ще бъде лесно решено с печатницата. А и те, притежатели на гласове, за които политиците водят борбата. По-нататък става по-лесно.. Ако искаш да достигнеш до Белия дом, обещавай на целевата аудитория това, което тя иска да чуе.

Удоволствието от това, което се случва, е „ефектът на яребите”. Демократите са отвратени от Тръмп, но е невъзможно да го отстранят от Овалния кабинет чрез бюрократични игри. Следователно, той трябва да бъде изхвърлен напълно „демократично”, тоест чрез събиране на мнозинство от гласовете през 2020 г. Това изисква ясна и ужасно привлекателна програма.

За БВП, за балансите, за търговските ограничения, всичко това е абсолютно непонятно на сегашното поколение и изобщо не е интересно. Пропагандата на безсмислици окончателно ги е убедила, че е възможно да се построи свят „на елфи и всеобщо щастие”, към което единствената пречка са “старите политици” и “врагът на народа, който е узурпирал Белия дом”. Което превръща неграмотната безсмислица на име „Зелен Нов курс” в реална точка на идейната кристализация.

Борбата ще бъде сериозна. Събират се сериозни пари за нея. Ако предизборната кампания на Тръмп през 2016 г. струваше около 325 милиона, тогава „за да се предотврати преизбирането му”, Майкъл Блумбърг (11-то място в списъка на най-богатите бизнесмени на „Форбс”) възнамерява да похарчи 500 милиона. И той не е сам. Според различни източници около 1,2-1,5 милиарда долара от “избирателния фонд” ще играят срещу републиканците в надпреварата за Белия дом през 2020, което значително увеличава шансовете Зеленият Нов курс да се приложи на практика дори само на вълната на чистата протестна истерия.

Дали поддръжниците на „елфическата идея“ на политиката разбират нейната фатална пагубност за американската икономика и САЩ като държава? Най-вероятно не. Историята на „американската загриженост за руската намеса във вътрешните работи на независимата република Лимпопо” ясно показва пълната степен на интелектуалната криза, обхванала сериозен дял от американския политически елит.

Но онези, които контролират „дълбоката държава” от страна на транснационалните корпорации, най-вероятно, разбират. Прилаганият ход изглежда прекалено съвършен. Няма рационални аргументи срещу голия популизъм. Особено по телевизионните предавания. Нещо повече, очевидно е пристрастието на всички водещи медии. Ето защо ще бъде много по-трудно за Тръмп да се бори за гласоподавателите този път. И като цяло, опасно е физически да застане на пътя на тълпата, която иска пари безплатно.

Но тогава, както ще стане, когато„демократичният победител” над Тръмп се опита да реализира поне една десета от „рая на елфите”? Това гарантирано ще свали икономиката на страната и ще предизвика мащабни бунтове, които ще разрушат основите на САЩ като държава. Тогава ТНК ще могат да достигнат до обществеността и да прехвърлят вината за резултата върху глупавия млад популист, „който е измамил честните хора”.

Тогава ще се подпише социален договор при нови условия. Такъв, при който обемът на социалните гаранции ще бъде много по-нисък, силата на националната държава ще бъде значително по-малка, а размерът на официалните корпоративни права ще нарасне до ниво, по-високо от тези на държавата.

Но всичко това ще се случи после. Не само след изборите през 2020 г., но и след няколко години на „осъществяването на една мечта на законодателно ниво”. Това ще се случи някъде през 2022 – 2023 г. Междувременно ще гледаме шоуто „нека направим Америка напълно свободна от въглеродни емисии”. И докато публиката все още заема място в залата, е време да помислим – към коя от двете страни ще е по-добре Русия да се присламчи?

Александър Заполскис, Афтершок
Превод: Поглед.инфо