„Булгартрансгаз“ ще строи разклонение на „Турски поток“ до Сърбия

в България

„Булгартрансгаз“ реши да построи нов газопровод от Турция до Сърбия, който ще служи за пренос на газ към „Турски поток“, съобщи операторът на българската газопреносна мрежа. Смята се, че строителството на този участък ще струва 2.7 млрд. лева (около 1.4 млрд. евро), се посочва в изявлението, цитирано от РИА „Новости“.

Решението е взето от българската компания след търг за резервиране на капацитет в новата газотранспортна система, от която две компании резервираха 100% от обема на газа, който ще бъде транспортиран по този участък. „Булгартрансгаз“ възнамерява да подпише договори с тези дружества. Германски медии отбелязват: Европа няма да оцелее без руския газ!

„Булгартрансгаз“ реши да строи продължението на „Турски поток“ за 2.7 млрд. лв.

Третата фаза на пазарния тест по проекта за разширение на газопреносната мрежа приключи успешно. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на заседание на Комисията по енергетика в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Валентин Николов за „Турски поток“, съобщи агенция „Фокус“.

Преди седмица втората фаза на пазарния тест бе неуспешна, защото не бе резервиран целият капацитет според изискванията и затова за третата фаза предлаганият капацитет беше намален до нивото на заявките на кандидатите при срок за резервации от 20 г. Петкова припомня, че 31 януари беше крайният срок, в който трябваше да приключи третата фаза на пазарния тест, свързана с възможността за изпълнение на проект „Разширение на газопреносната инфраструктура на територията на България от турско-българска граница до българско-сръбска граница“. Сега 100% е резервиран капацитетът, който е обявен както на входа на България от Турция, така и на този от Сърбия. Допълва, че се „гарантира по безспорен начин“ изискването на европейското законодателство за свободен достъп на всички търговци и желаещи до тази инфраструктура. Според нея приходите от пренос на газ по трасето годишно ще са над 360 млн. лв. В съобщение на „Булгартрансгаз“ се уточнява, че кандидатите са били трима. След постигнатия положителeн резултат в икономическия тест държавната компания е взела окончателно инвестиционно решение за осъществяване на проекта за разширение на газопреносната система и ще сключи ангажиращи договори за капацитет с кандидати, подали ангажиращи оферти. Прогнозните инвестиционните разходи на проекта възлизат на 2.767 млрд. лв.

Loading...

Последни от България

Отиди Горе