Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Британският парламент отхвърли сделката за Брекзит, сключена между Мей и ЕС

в Свят
Loading...

Британският парламент отхвърли сделката за Брекзит (Brexit), сключена от британския премиер Тереза Мей с Европейския съюз (ЕС).

391 депутати в Камарата на представителите гласуваха против споразумението, а 242 го подкрепиха.

Планът на премиера Тереза Мей за излизане на Обединеното кралство от ЕС на 29 март претърпя огромно поражение днес, тъй като това е вторият ключов вот по споразумението за Брекзит, който парламентът отхвърля.

Камарата на общините на британския парламент отхвърли сделката за Брекзит с голямо мнозинство и на 15 януари.

Те не останаха доволни от козметичните ѝ изменения по отношение на “предпазната мрежа” за границата на Ирландия и Северна Ирландия и така Великобритания остава изправена пред несигурност две седмици преди Деня Брекзит – 29 март. Резултатът означава, че Обединеното кралство или ще напусне Евросъюза без сделка, или ще се наложи отсрочка.

“Това не решава проблемите ни” и трябва да се определи следващата стъпка – дали напускането да бъде отменено, дали да има втори референдум или различна сделка, каза Мей, след като поражението бе обявено.

Ако споразумението за напускане не бъде прокарано на гласуването в парламента, “Брекзит може да бъде изгубен”, предупреди премиерът на Великобритания Тереза Мей в началото на дебата в британския парламент, цитирана от британски медии.

Мей подчерта, че правителството е договорило “най-добрите възможни промени” за предпазния механизъм за Ирландия.

Европейският съюз се съгласи на форма на съвместен инструмент, който ще попречи на Брюксел безсрочно да удължава предпазния механизъм, като се позволява на Лондон да спре изпълнението му, ако се установи, че съюзът нарушава споразумението, отбеляза тя и добави, че в такъв случай Обединеното кралство може да прекрати финансовите плащания, докато ЕС не се върне към изпълнение на договореностите.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер предупреди Лондон, че Брюксел няма да предлага повече “уверения и разяснения”, и подчерта, че “няма да има трети шанс”. “Няма да има допълнителни интерпретации на интерпретацията. “Нека говорим напълно ясно за този избор: или ще е тази сделка, или Брекзит няма да се състои изобщо”, подчерта Юнкер.

Утре Мей ще зададе на депутатите въпроса дали искат напускане на ЕС без сделка. Ако отхвърлят тази опция, в четвъртък тя ще им предложи да подкрепят идеята за ограничено отсрочване на Брекзит. Полето ѝ за маневри зависеше от това колко поражение ще претърпи по време на вота, обясни репортер на Би Би Си, когато започна гласуването.

Мей договори текст от близо 600 страници след дълги месеци преговори и отхвърлянето му поставя въпроса за оцеляването й начело на правителството.

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин каза, че възможностите на Мей са изчерпани и може би е време за извънредни избори.

Днешното гласуване създава объркване и в ЕС. “Свършиха ни идеите” как да се реши ситуацията в следващите 17 дни, каза малко по-рано за обществената телевизия неназован европейски дипломат.

“Нека бъда ясен. Ако няма споразумение за напускане, това означава, че няма преход”, написа в “Туитър” главният преговарящ от името на Евросъюза Мишел Барние.

Епицентър. БГ

Последни от Свят

Отиди Горе