Британският парламент отложи Брекзит… Не им пука, че хората гласуваха ЗА напускане на ЕС!

в СВЯТ

Британският парламент отново отложи Брекзит. Депутатите приеха поправка, която предвижда отлагане на излизането от ЕС, докато цялото необходимо законодателство не бъде прието.

Британските депутати гласуваха, предложена от техния колега Оливър Летуин законодателна поправка, която принуждава премиера Борис Джонсън да поиска от европейците ново отсрочване на датата за Брекзит, предадоха световните агенции.

Поправката беше одобрена от 322 депутати, а срещу нея гласуваха 306 депутати. Тя цели да даде повече време на парламентаристите да дебатират в детайли споразумението за Брекзит, договорено между Борис Джонсън и ЕС, без да има риск да се стигне до Брекзит без сделка на 31 октомври, ако тези парламентарни дебати не са приключили дотогава.

Това де факто означава, че днес британският парламент няма да гласува дали да одобри или не постигнатото от Джонсън с ЕС споразумение.

Според приет от депутатите по-рано тази есен закон, Джонсън е задължен сега да поиска от ЕС отсрочване на датата за Брекзит, ако до края на днешния ден, 19 октомври, британският парламент не е одобрил сделката за Брекзит. Според закона Джонсън трябва да поиска отсрочване от 31 октомври за края на януари догодина, тоест с три месеца. 

Пред британския парламент Борис Джонсън потвърди днес решимостта си да изведе страната от ЕС на 31 октомври. Той заяви, че няма да преговаря с Евросъюза за отсрочка на Брекзит.

„Аз, както и преди съм убеден в това, че най-добрият вариант за Обединеното кралство и за цяла Европа е Брекзит при условията на новата сделка, който да се осъществи на 31 октомври“, заяви премиерът.

„Няма да преговарям с ЕС за отсрочка“, допълни той. „Ще кажа на нашите приятели и колеги в ЕС точно онова, което казах на всеки друг в последните 88 дни, през които съм премиер – ново бъдещо отсрочване на Брекзит би било лошо за страната, лошо за ЕС, лошо за демокрацията“, каза Джонсън.

Лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин пък заяви, че Джонсън трябва да се подчини на приет по-рано тази есен закон, който го принуждава да поиска от европейците отсрочка на Брекзит с три месеца, тоест до края на януари догодина, ако до края на днешния ден сделката за Брекзит не бъде гласувана в британския парламент.

БTA

На 23 юни 2016 г. мнозинството от гражданите на Великобритания гласува за това страната да напусне ЕС. Всякакви процедурни схватки за отлагане или направо заличаване на този вот е по същество удар в сърцето на демокрацията. Отмяната на Брекзит от страна на елитите означава само едно – не ни пука, че повечето хора са гласували за напускане на ЕС, защото повечето хора са некомпетентни в тези сложни материи и са лесно манипулируеми. Следващата логична стъпка е да бъдат отменени изборите, защото на тях гласуват същите „некомпетентни“ и „лесно манипулируеми“ хора. И решенията за управлението ще ги вземат елитите, „експертите“, „разбирачите“. Така че евентуалната отмяна на Брекзит си е началото на отмяната на демокрацията.

Петър Волгин, Фейсбук

ПО ТЕМАТА! Един малко известен ФАКТ; Кралицата на Великобритания можеше да отмени резултатите от референдума за оттегляне от ЕС, но НЕ ГО НАПРАВИ! 😀

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА