Брекзит: какво следва

в ПО СВЕТА
Депутатите отхвърлиха споразумението на Тереза Мей на 15 януари с рекордно мнозинство от 230 души. На 29 януари се върнаха в Камарата на представителите да дебатират правителствения отговор

 

Премиерът търси резервен план

 

Ляво: 13 февруари →Ако тя не успее, депутатите могат да предложат други промени или поправки → 14 февруари → Депутатите разполагат с повече гласове → Правителството решава какво да направи от тук нататък

Дясно: „?“→ Ако тя успее, депутатите ще гласуват ревизирания план → МИНАВА→ 29 март Великобритания напуска ЕС. 

Провал → 5 варианта:

Няма споразумение/ Референдум/ Избори/ Вот на недоверие/ Предоговаряне

 

Мнозинството гласува в полза на необвързваща поправка, която отхвърли възможността за Брекзит без споразумение.

 

Също така те гласуваха в полза на поправка, призоваваща резервния план да бъде заменен с „алтернативни споразумения, избягващи твърди граници“ в Ирландия, но като цяло подкрепиха сделката на Премиер-министъра.

 

Следващата стъпка е Премиер-министърът да потърси промяната, която депутатите изискват. Ако ЕС се съгласи с промените и депутатите подкрепят поправеното споразумение, това би било огромно постижение за Премиер-министъра.

 

Но висши политици от ЕС казаха, че няма да отворят отново законовите текстове на оттегленото споразумение, което е преговаряно с Великобритания.

 

Ако членовете на Парламента не са удовлетворени от някакво поправено споразумение, което им се представи, те могат да го отхвърлят отново. Тереза Мей обеща също, че дори ако тя не успее да получи промените, които желае, ще се върне в Камарата на представителите в средата на февруари и ще предостави на депутатите допълнителен ден за дебати.

 

И после какво? Това са някои от вариантите.

 

1. Няма споразумение

 

Ако Парламентът не се съгласи на споразумение, и не последва нищо друго, основната позиция ще бъде Брекзит без споразумение.

 

Законът е вече в действие, което означава, че Великобритания ще напусне ЕС на 29 март 2019.

 

Във всеки случай, според правилата на ЕС  Великобритания тогава ще напусне.

 

Правителството може би ще иска да прокара някакво законодателство като подготовка за липса на споразумение, но това не е твърде съществено.

 

Така че, въпреки че мнозинството от депутатите дадоха знак, че са против излизането без споразумение, те със сигурност ще трябва да направят нещо друго, за да го предотвратят.

 

2. Голямо предоговаряне

 

Правителството може да предложи договаряне на съвсем ново споразумение за Брекзит.

 

Това няма да бъде въпрос на извършване на минимални настройки и прегласуване.

 

Правителството търси предоговаряне

Ляво: ЕС предоговаря → Възможно удължаване (разширяване) на член 50 → Парламентът гласува новото споразумение → Минава → Изпълнение на предоговореното споразумение.

Дясно: ЕС отказва → Правителството преценява възможностите → Няма споразумение → Цялостни избори → Вот на недоверие → Референдум

 

Вместо това, би могло да има пълно предоговаряне, което ще отнеме известно време и почти сигурно ще означава удължаване (разширяване) на член 50, за да се отложи Брекзит.

 

Това ще изисква две ключови стъпки. Първо, Великобритания ще трябва да направи искане пред ЕС за удължаване. Това може да бъде постигнато, но само ако всички държави от ЕС са съгласни при гласуването в Съвета на Европа.

 

Второ, Правителството ще трябва да помисли за някакъв нужен инструмент за промяна на дефиницията на „деня на излизане“ в акта за напускане на ЕС. Депутатите ще имат възможността да гласуват тази промяна.

 

Ако ЕС откаже да открие отново преговори, правителството ще трябва да работи върху някоя от другите възможности.

 

3. Нов референдум

 

Правителството би могло да избере да направи нов референдум.

 

Евентуалното предоговаряне ще изисква удължаване на чл. 50. Но за референдум преди 29 март вече е твърде късно.

 

Освен това той не може да стане автоматично. Правилата за референдум са заложени в закон, наречен Политически партии, Избори и Референдуми, акт 2000.

 

Ще трябва да има нов закон, за да стане възможен един референдум и за да се определят правилата, като например кой ще има право да гласува.

 

Няма как това да стане набързо, тъй като е нужно време на Изборната комисия да обмисли и да се произнесе по въпроса за референдум.

 

Правителството предлага референдум

 

Ляво: Депутатите подкрепят референдума → Възможно удължаване на чл. 50 → Закон, одобрен от Парламента→ Провеждане на референдум

Дясно: Депутатите отхвърлят референдума→ Правителството обмисля възможностите→ Няма споразумение/Цялостни избори/Вот на недоверие/Предоговаряне

 

Въпросът в този случай се определя от закона.

 

Дори законът да бъде прокаран, референдумът не може да стане веднага. Трябва да бъде определен законов „срок за референдум“, преди да се извърши самият вот.

 

Експертите от Конституционния факултет на Лондонския Университет смятат, че минималното време за всички необходими стъпки е около 22 седмици.

 

Дори и този срок да бъде намален малко, това отново ни води далеч след края на март.

 

4. Свикване на цялостни избори

 

Тереза Мей може да реши, че най-добрият изход от капана са предсрочни избори – за да получи политически мандат за своето споразумение.

 

Правителството предлага избори

 

Ляво: Две трети от депутатите одобряват→ Възможно удължаване на чл. 50→ Цялостни избори

Дясно: По-малко от две трети от депутатите одобряват→ Правителството преценява възможностите→ Няма споразумение/ Предоговаряне/Вот на недоверие/Референдум

 

Тя няма правомощието просто да свика избори. Но, както през 2017, тя може да поиска от депутатите да гласуват за предсрочни избори при условията на Фиксираните Условия за Парламентарни Действия.

 

Този ход ще трябва да се подкрепи от две трети от членовете на парламента. Най-ранната дата за избори би била 25 работни дни след гласуването, но може и повече – Премиер-министърът ще избере точната дата.

 

Както и при плановете за „предоговаряне“ и референдум, тази посока също включва искане пред ЕС да удължи чл. 50.

 

5. Пореден вот на недоверие

 

Лейбъристите могат да внесат нов вот на недоверие в правителството по всяко време.

 

Обявяване на нов вот на недоверие

 

Ляво: Правителството печели→ Правителството продължава по своя план

Дясно: Правителството губи→ Има ли ясна алтернатива за управление? ДА→ Мей подава оставка, назначен е нов Премиер→ Може ли някое правителство да спечели вот на доверие за 14 дни? ДА→ Без нови избори: Новото или старото правителство продължава. НЕ→ Цялостни избори

Правителството губи→ Има ли ясна алтернатива за управление? НЕ→ Може ли някое правителство да спечели вот на доверие за 14 дни? НЕ→ Цялостни избори

 

Други възможности

 

Европейския Съд постанови, че ще бъде законно Великобритания едностранно да отмени чл. 50, за да отмени Брекзит (без да е необходимо съгласието на останалите 27 страни от ЕС).

 

При правителство, което все още е обвързано с Брекзит, е много вероятно такова значимо събитие като нов референдум или смяна на правителството да се наложи преди този ход.

 

След като Тереза Мей оцеля при оспорването на нейното лидерство, според устава на Консервативната партия тя няма да се изправи пред подобно нещо в следващите 12 месеца.

 

Но тя винаги може да реши да подаде оставка, ако не може да прокара своето споразумение и не е готова да смени курса.

 

Това би дало старт на кампания за лидер на Консерваторите, което може да доведе до излъчването на нов Премиер.

 

Тя може също да бъде подложена на натиск да подаде оставка, ако депутатите гласуват вот на доверие – това ще бъде подобно на вот на недоверие, но без същите автоматични последствия. Това също може да доведе до смяна на Премиера или дори смяна на правителството.

 

Който и да поеме управлението обаче, ще се изправи пред същите основни възможности за Брекзит.

Автор: Питър Барнс
Източник: BBC
Авторът е главен политически анализатор на ББС
Заглавието е редактирано
Превод за ГЛАСОВЕ: Екатерина Грънчарова

Един малко известен ФАКТ; Кралицата на Великобритания можеше да отмени резултатите от референдума за оттегляне от ЕС, но НЕ ГО НАПРАВИ! 😀