Боян Чуков: „Извор на мира“ нямаше да се случи без зелена светлина от САЩ (АУДИО)

в СВЯТ

Защо Тръмп позволи на Турция да осъществи „Извор на мира“? Защо сирийските кюрди отново останаха излъгани? Защо Русия печели от новото развитие на събитията? Тговорите на Боян Чуков


Интервю на Петър Волгин с Боян Чуков в предаването “Хоризонт за вас“ на БHP


„Без зелена светлина от американците „Извор на мира“ нямаше да се случи. Доналд Тръмп е в активна предизборна кампания. А преди да стане президент, обеща, че ще изтегли американските войници по света. Точно преди изборите в Щатите най-малко му трябва „товар 200“ – това са ковчезите на загинали американци, които се връщат“.

Това каза пред БНР външнополитическият анализатор Боян Чуков в коментар за дистанцирането на САЩ от военната операция в Сирия.

Според анализатора посоката на американската политика за този регион се променя стратегически:

„Тръмп съсредоточава американските ресурси в Азия и започна да обгражда Китай. Освен това американският президент очаква, че интересите на коалицията Иран – Русия – Турция ще се сблъскат, тъй като тя е направена по сложен начин и единството ѝ е крехко“.

В предаването „Хоризонт за вас“ Боян Чуков подчерта, че „трябва да се разделим с илюзията, че НАТО е нещо различно от САЩ“:

„Военната машина на НАТО е изцяло американска. Само в политическото ръководство на НАТО има европейска миризма. НАТО не решава нищо, Йенс Столтенберг прави това, което му се каже. САЩ зае такава позиция и автоматично НАТО зае по-гъвкава позиция спрямо случващото се в Сирия“.

„Историята през последните 50-80 години показа, че кюрдите като народ не са единни. Племенните им чувства са много мощни, сблъсъците между тях са много силни. По едни въпроси сирийските и иракските кюрди са на едно мнение, по други се конфронтират. Лошото при кюрдите в Сирия е, че попаднаха изцяло под идеологията на ПКК“.

Интервюто с Боян Чуков можете да чуете в звуковия файл: