Борисов пристигна в Обединените арабски емирства: Идващата седмица руският президент Путин ще направи официална визата в Саудитска Арабия по покана на краля Салман бин Абдулазиз. Тази визита засяга и България. Ето защо

в БЪЛГАРИЯ

Ето например само един факт от многото
Днес престолонаследникът принц Мохамед бин Салман – вицепремиер и министър на отбраната награди главния изпълнителен директор на Руския фонд за директни инвестиции Кирил Дмитриев с най-високия орден на Саудитска Арабия – ордена на краля Абделб Азис, втора степен (Путин има първа степен).

Причината – руският фонд направи взаимен фонд за инвестиции със Суверенния фонд на Саудитска Арабия. Капиталът там засега е 10 млрд. долара с намерение да се привлекат над 180 млрд., които да са за съвместни операции в трети страни.

Първата такава операция е факт – у нас, в България!
Защото на 18 септември саудитският концерн „Аркад” изненадващо спечели у нас строителството на газовия „Турски поток” (аз го наричам „Сръбски”), като преди това беше декласиран от участие в надпреварата. Това строителство ще се извършва с тръбите на руския „Челябински тръбопрокатен завод“, а може би и на Руския тръбен металургичен комбинат.
На практика случилото се означава, че Москва и Рияд са написали и оформили сделката и параметрите за този газов поток у нас, а правителството е изпълнило общата им воля така, сякаш е (и е!) тяхна кукла на конци. Защото „Аркад“ получи обществената поръчка за над милиард на 18 септември – по същото време, когато визитата на Путин беше окончателно договорена с всички детайли по нея.

 

В тази връзка този мой пост преди две години е напълно актуален и сега. И е толкова тревожен, колкото и преди! :

 

Триумф за Путин: Саудитския крал – в Москва !

Григор Лилов, Фейсбук

Пристигнах в Обединените арабски емирства, където бях посрещнат от държавния министър на отбраната Мохамед Бин Ахмед ал…

Публикувахте от Бойко Борисов в Събота, 5 октомври 2019 г.