Борисов: „Манипулират обществото, издебват ме, когато съм в чужбина. Сменяме ЦИК“

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Бойко Борисов призна, че трябва смяна на сегашната ЦИК, утре е поканил на среща партньорите от Обединени патриоти за кворума в Народното събрание. Това съобщи БТА.

Това стана ясно на брифинг след заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.
Другата новина от ИК е за връщане на старите изборни преференциални прагове.

Промените в Изборния кодекс бяха приети миналата седмица на заседание на парламента, продължило петнайсет часа и половина, а различни текстове бяха критикувани или от опозицията, или от представители на ОП.

Борисов изтъкна, че не ДПС, а НФСБ (част от по-малката управляваща коалиция) са били главен инициатор за вдигане на преференциалния праг, а ДПС са ги подкрепили, макар че се говори обратно.

Не искам по никакъв начин да оставим оттенък, че на нас изборните правила ни влияят, подчерта лидерът на ГЕРБ.

За сегашната ЦИК е съгласен, че трябва да бъде сменена с нова и е възложил задачата на председателя на правната комисия Данаил Кирилов.

Предишната ЦИК беше с предсрочно прекратен мандат, когато ние бяхме опозиция, припомни още Борисов. Тази ЦИК и избирателен закон бяха изцяло промотирани от Мая Манолова при мандата на БСП и ДПС, добави той.

По отношение на друг много оспорван момент — преференциалния вот, Бойко Борисов подчерта, че преференцията не е отпаднала, само е вдигнат прагът. За да няма спекулации, ще бъде възстановено старото положение, каза той.

Това ще стане или чрез ветото на президента, което в тази част ще бъде подкрепено от ГЕРБ, или самите депутатите от ГЕРБ ще внесат променя в ИК.

   Съумяха с една лъжа да манипулират вкупом общественото мнение, издебват ме, когато съм в чужбина, и създават напрежение. Благодаря на Георги Марков, че ме алармира, коментира действията на левицата Борисов.

Той поясни, че когато ГЕРБ са се нуждаели от ДПС  — по евроатлатнически теми, за превъоръжаване на армията, Движението са ги подкрепили. Аз съм излизал и съм им благодарил, припомни лидерът на управляващата партия.

Утре той е поканил на разговори партньорите от Обединени патриоти, за да решат въпроса с присъствието в пленарната зала. Защото сме коалиция, всички трябва да ходят на работа и няма защо тогава да се търси помощ за кворума, категоричен е Борисов.

Георги Марков, депутат от ГЕРБ от гражданската квота, обясни, че идеята на ГЕРБ е основната тематика в кампанията за евровота ще е каква Европа искаме и каква България в нея. Той припомни и какво се е случило през последната година и половина.

Най-после, по думите му, станахме водеща страна на Балканите, с една глава над останалите балкански страни, проведохме най-доброто европредседателство, затова не искаме този дебат и тези успехи да се подменят с проблема на изборното законодателство, посочи той.