Борисов към Столтенберг: България не е троянският кон на Русия в НАТО, България е и най-дисциплинираният член на НАТО

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

«България е направила много като един от най-дисциплинираните, лоялни и силни членове на НАТО.

На тази среща направихме преглед на всичко, което сме направили заедно».

Това обяви премиерът Бойко Борисов след срещата си в Министерски съвет с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който е на двудневна визита в страната ни.

«Искам да се знае, че главният секретар е тук по покана, която е отправена преди много месеци — много преди да се знае, че премиерът Медведев ще идва в понеделник.

Второ, по енергийни проекти не сме разговаряли, такива не са поставяни. Казвам го заради много интерпретации по тази тема», обяви Борисов.

Сред темите на разговорите им е била Русия и влиянието ѝ в Черно море. Борисов изтъкна, че страната ни иска диалог с Русия.

«Но в същото време трябва да сме максимално силни, за да можем да сме с превес в разговора.

Винаги съм бил против извън военните учения в Черно море, да може военни кораби да минават по пристанищата, докато там има туристи.

Затова се обединихме около идеята максимално да използваме връзките си да не влизаме в надпревара с въоръжението и с чудовищните ракети», каза премиерът.

«Говорихме за Косово и Сърбия, Афганистан.

И искам да заявя не само че България не е троянският кон на Русия в НАТО, но България е и най-дисциплинираният член на НАТО.

Това е оценката, която те сами са ни поставили», заяви министър-председателя.

«И това, че парламентът взе решение за модернизиране на армията, за нов многоцелеви самолет, за кораби, за бронирани машини, изважда България на съвсем различно ниво в НАТО.

Ние сме надеждна и можеща да води сериозни военни действия държава.

Дай Боже да не се наложи – влагам цялото си сърце и душа да помагам в тази сфера», добави Бойко Борисов.

«Една критика имаше Столтенберг към нас и тя е, че където се отчитат разходите за тези 2%, ние не сме включили пенсиите за военнослужещите. Сиреч, нашият процент е по-голям, а отчитаме по-малко. Тоест, нашата скромност стана вече прословута“, заяви Борисов.

За 5 г. заради НАТО България ликвидира 400 бойни самолета и закри 9 авиобази

Унищожаването на Българската Армия и нещо за НАТО