Борисов да се готви за кървава битка с кадрите на Цeцо

в БЪЛГАРИЯ

Премиерът Бойко Борисов го чака невиждана по своите мащаби вътрешнопартийна битка. Най-верните кадри на доскорошния втори в ГЕРБ Цветан Цветанов се готвят до кръв да се борят не само за оставане в партията, но и за защита на бизнеспозициите, които заемат благодарение на близостта си с Цветанов, коментират източници от централата на партията.

Не е тайна, че една част от тях успяха да изградят по места цели империи, които, според наблюдатели, наподобяват мафиотски структури. Самочувствието им порасна до там, че започнаха да действат като лидери на организирани групи за влияние, движещи се по ръба или отвъд закона. Заради тоталното си господство, успяха да овладеят гигантски финансов ресурс. Подчиниха по места всички институции, без изключение, което пък им дава възможност да упражняват контрол и натиск. Неслучайно Цветанов отказа предложението на Борисов да остане в редиците на партията и като безгласна пчеличка да събира мед барабар с другите в целия кошер. Цветанов иска меда за себе си.

Той се зарече по БТВ, че няма да каже лоша дума за Борисов, но ще си запази правото да критикува партията. Доскоро Цв. Цв. обичаше да ни напомня, че крайните решения в ГЕРБ се взимат само и единствено от Борисов. И ни убеждаваше, че от това няма по-нормално. Така доскорошната дясна ръка на премиера каза в прав текст, че няма да му се даде без бой. На нас ли, на него ли, но го рече. Логично е да си мислим, че едва ли човек, минал веднъж през „пералнята“ на прокуратурата с четири дела и отървал се на косъм от затвора, би бил толкова смел в плановете си за бъдещето, ако не разчита на силна и вярна армия зад гърба си.

Преди близо 20 години почетният председател на ДПС Ахмед Доган игра подобно хоро, след като негови най-верни хора изненадващо напуснаха партията му, барабар с тогавашния зам.-председател. Резултатът тогава беше почти плачевен, защото на местните избори движението загуби 9 общини.

По тази причина хора с опит в политиката правят различни прогнози за изхода от надигащата се война в ГЕРБ. Повечето са категорични, че на Цецо изобщо не му е нужно да прави партийна структура, както се очаква. Слухове в тази посока усилено се носят. Убедени са, че ако неговите хора се явят на предстоящите местни избори като независими кандидати с всички бизнесструктури по места, ще успеят да ранят Борисов и ГЕРБ право в сърцето. Цецо вероятно затова и смята, че само временно е закачил бутонките на стената.

По различен начин биха могли да се развият нещата, ако в тази битка се намеси отиващият си вече главен прокурор Сотир Цацаров. В случай, че държавното обвинение все пак реши да започне проверки на близките до Цветанов хора, на бял свят ще излязат прелюбопитни неща. Особено по линия на обществените поръчки. Но това би могло да стане, ако Цацаров застане до Борисов. Но ако избере „отбора“ на Кой – очакваните проверки и разследвания няма да се случат.

Играта наистина може да загрубее ако в задкулисието наистина е започнало пренареждане. Пеевски отива в парламента, Цветанов си тръгва, Доган сигурно пише ново философско съчинение… Затова е много вероятно Цацаров да се ослушва, докато се убеди откъде вятърът духа по-силно. Той би действал единствено в полза на този, който му даде гаранции за някаква приемлива професионална или политическа кариера след мандата му. Ще бъде интересно и жестоко. Ще падат глави. Всичко е на живот и смърт, признават политици. Предстои да видим доколко прогнозите за смъртоносна битка между хората, затънали в партийни и бизнес интриги, ще се окажат верни. И най-важното — кой ще излезе „жив“ от нея.

Невена Миткова, Фрогнюз

Кои са Цецовите хора в ГЕРБ

Понеже МенТа Стоянова първа хвърли камък срещу Цветанов, не я е срам, нека да припомним, че не само тя и протежето й Иван Тотев, докарал Пловдив до невиждано падение с решаващото съдействие на бившата данъчна №1 на града, при която местните олигарси станаха милионери от ДДС, както сами разказват, са хора на Цецо.

Много други, които поне имат доблестта да си траят, до вчера се водеха най-близки на втория в ГЕРБ. Но един само Веско Маринов постъпи мъжки и застана зад другаря си.

Ето кои са най-видните:

Цвета Караянчева, председател на парламента, двамата с ЦЦ бяха единствените европейски политици на конгресите на Ердоган, той я издигна за шеф на НС на мястото на Димитър Главчев.

Мария Габриел, еврокомисар, заради която Лиляна Павлова не стана водач на листата, а чрез партиен саботаж не можа да измести Александър Йорданов, получил неподозирани преференции в райони, където СДС на практика няма електорат, и дори да влезе в Европарламента, но пък Борисов може да я замени с бившия регионален министър.

Цветомир Паунов, дясната ръка на Цветанов, оргсекретарят на ГЕРБ, комуто Борисов рече, че ще увеличат правомощията, шеф на софийската организация, която е най-важна в Партията, но постигна рекордно ниски в историята си резултати именно на Евровота, където разликата й с БСП беше двойно по-малка, отколкото в страната.

Данаил Кирилов, министър на правосъдието, коментарите са излишни.

Деси Танева, министър на земеделието, при която ЕС спря 160 млн.евро на България заради къщите за гости, а сега – след връщането й в МЗХГ, се оказа, че глобите ще останат за сметка на данъкоплатците, построили 5-те вили на Карадайъ и на другите сановници.


Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и строителството, заедно с назначения от нея нов шеф на АПИ.


Ева Майдел, Андрей Ковачев и Андрей Новаков – евродепутати, Емил Радев
– вече екс евродепутат и кандидат за главен прокурор на републиката.

София Владимирова – председател на СЕМ

Елен Герджиков – председател на Столичния общински съвет и „автор“ на крадения слоган на ГЕРБ за европейските избори Европа ни чува.

Почти 100% от СЪВЕТНИЦИТЕ В КАБИНЕТА НА ПРЕМИЕРА, ДЕПУТАТИТЕ, ОБЛАСТНИТЕ УПРАВИТЕЛИ, КМЕТОВЕТЕ НА ГЕРБ ( ОТ ГРАДОНАЧАЛНИЦИТЕ ИЗКЛЮЧЕНИЯ СА САМО ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА ПАРТИЯТА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА И ВЕРОЯТНО БУРГАСКИЯТ Й КОЛЕГА ДИМИТЪР НИКОЛОВ), ЗАМЕСТНИК – МИНИСТРИТЕ ИЗЛЪЧЕНИ ОТ ПАРТИЯТА С МНОГО МАЛКИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ, НО И СЪС ЗНАКОВИ ФИГУРИ КАТО:


Георг Георгиев – заместник – министър на външните работи и шеф на младежите от ГЕРБ.

Красимир Ципов – заместник – министър на вътрешните работи.

Цветанов е човекът, подбрал и общинските съветници от ГЕРБ в цялата страна, на които предстои да се явяват на изборите през есента, като изключенията се броят на пръсти в тази 4-цифрена армия, както и сред шефовете на общинските организации на Партията.


Посредством Делян Добрев, шефовете на енергийните дружества на държавата, а чрез други – и на повечето фирми с публична собственост – независимо дали държавна или общинска. Примерите са от РВД надолу.

19MIN. BG