Бойко Борисов: За твое добро те лъжа бе, матрял

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

През уикенда премиера се изцепи, че високите цени на електроенергията на борсата се дължали на спряния за ремонт и презареждане с ядрено гориво блок №5 в АЕЦ „Козлодуй“, а също и заради студеното за сезона време. От тогава нищо не се е променило, освен … вижте борсовите цени на електроенергията в Европа по страни, за днес 15-ти май.

За по-добър преглед и прочит на графиката и таблицата кликнете с мишката върху снимката:

Така виждаме, че пазарната цена на електроенергията у нас за утре ще бъде НАЙ-НИСКАТА в Европа, въпреки заклинанията на пожарникаря. Освен това именно цената у нас за утре бележи най-голям спад в сравнение с цената за днес (18,5% на долу).

Изводът е, че мутрата не може да не лъже и, че истинската причина за рекордно високите цени у нас за 8-ми и 9-ти май не се дължат на изсмуканите му аргументи. Причината за това е в престъпната спекулация, която редовно се практикува на Българска (не)зависима енергийна борса. Съдейки по последния анал(л)из на ситуацията на борсата от премиера можем да направим обосновано предположение, че и той лично блажи от необоснованите манипулации на цените през последните месеци?

Как правилно да се чете и разбира таблицата, в ляво на снимката, ви разказах и показах преди три дни в „Номерът на византийците„. Пак там ви показах и линка към оригиналната платформа, от която правя тази снимка.

Георги Котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)