Бойков партиен другар взе Летището: Избраха най-лошия концесионер за „Летище София“

в БЪЛГАРИЯ

Бойков партиен другар взема Летище София

Концесията на Летище София се дава на консорциум с участието на летище Мюнхен, чийто шеф на бора на директорите е лидерът на ХСС и министър-председател на Бавария Маркус Зьодер. ХСС чрез своята фондация финансира ГЕРБ по признания на самия премиер Бойко Борисов. Със сигурност спечелилият не даде не най-добрата оферта, която беше френско-турска. Още преди 3 г. 19 минути писа, че Германия мотивира сериозно сделката. Знаем и с колко пари. Чрез Фрапорт тя държи и другите ни 2 аерогари: Варна и Бургас. 51 и сто от летище Мюнхен държи провинция Бавария, 26 на сто – на общината в Мюнхен. Снимката на Зьодер и Борисов е от 5 май т.г. преди 2 години.

Избраха най-лошия концесионер за летище София

„Трудно ми е да оценя ползата за държавата и защо е избрала този концесионер“. Това каза пред БНР експертът по концесиите Александър Трифонов за новия концесионер на летище София „Соф Конект“, управляващ Летище „Мюнхен“.

„Офертата на френско-германския консорциум „Соф Конект“ като концесионно възнаграждение е на трето място, а по инвестициите е на последно място с 608 млн. – най-високото беше 1 млрд.“.

По думите му единственото, което е по-добро в сравнение с всички останали оферти, е ръстът на пътниците, който при „Соф Конект“ е 23%. Концесионерът предвижда до 2022 г. те да нараснат от 7 млн. до 8,8 млн.

„Терминал 3 няма да има ръкави, а пътниците ще ходят сами от летището до самите стоянки, които ще бъдат 11 спрямо 36 на Терминал 2“, каза Трифонов.

Това според него било изискване на нискотарифни компании. „Не можем да чакаме големи такси и приходите ще дойдат от търговски площи от 2000 кв. м. Ще има повече „идвам, купувам и си заминавам“, допълни експертът.

Според него явно летище София ще бъде междинно или добавка към по-големи аеропорти. Експертът смята, че договорът става неразваляем.

„При разваляне на договора по вина на концесионера държавата се задължи да му плати всички дългове и разходи. Има предложение 13 към договора, което се подписа първо от министъра, второ от банките заемодатели, след това от банките – агенти по обезпечението и най-накрая от концесионера. Заемодателите могат да заменят концесионера, ако не ги устройва изплащането на заемите“, обобщи Александър Трифонов.

19MIN.BG, БНР, Телевизия Евроком

Бел.ред. Народът на България е инвестирал, разбирай платил от джоба си над 1 млрд. лв. инвестиции в столичното Летище София само за последните 19 г.,но управляващата измет начело с президента Румен Радев  го хариза и това си е!..

ПО ТЕМАТА

Повече за далаверата можете да прочетете тук: КОНЦЕСИЯТА НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ – ОТКАЗ ОТ СУВЕРЕНИТЕТ И ПЪЛНА УПРАВЛЕНСКА НЕМОЩ

ОЩЕ ПО ТЕМАТА